Nederlanders gaven 14 miljard uit aan verduurzaming huizen in 2023

Deel

Gekopieerd

In totaal werden 4,5 miljoen woningen verduurzaamd. LED-lampen, zonnepanelen en waterbesparende douchekoppen zijn het populairst. Dit blijkt uit de vierde editie van Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van marktonderzoeksbureau Multiscope onder bijna 6.000 Nederlanders.

Afgelopen jaar investeerden Nederlandse huishoudens €14 miljard in het verduurzamen van hun woningen. De consument voerde een klein deel van de aanpassingen zelf uit (12%). Het grootste deel besteedden zij uit (88%). Respectievelijk gaat het hierbij om €1,7 miljard en €12,3 miljard.

Lampen, zonnepanelen en douchekoppen populairst

In de top vijf meest uitgevoerde aanpassingen staan LED-lampen, ondanks een kleine daling, nog steeds op nummer één (58%). Zonnepanelen (30%), waterbesparende douchekoppen (24%), spaarlampen (22%) en cv/HR(e)-ketels (21%) volgen op ruime afstand. Nederlanders besteden doorgaans de aanpassingen op het gebied van zonne-energie en verwarming uit.

4,5 miljoen woningen verduurzaamd

In de afgelopen 12 maanden deed 54% van de Nederlandse huishoudens minimaal één aanpassing om hun woning te verduurzamen, wat neerkomt op 4,5 miljoen huishoudens. Dit aantal daalde ten opzichte van een jaar eerder (4,8 miljoen), maar blijft hoger dan in 2021 (4,2 miljoen). Gemiddeld deed men evenveel aanpassingen per woning als een jaar eerder (4,5). Nederlanders voerden in de afgelopen 12 maanden bijna 20,5 miljoen aanpassingen uit, wat 200.000 minder is dan het jaar ervoor.

Dit is een artikel van Bouw & Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Gerelateerde artikelen