Renoveren? 4 goede redenen om het groen te doen

Bouw en Installatie Hub
19 september 2024
3 min

Veel opdrachtgevers willen een renovatie graag in één keer goed doen. Dus: duurzaam, circulair, en steeds vaker ook (letterlijk) groen. Zorg dat je als bouwer/aannemer dus weet wat er op de markt is. Als de wens voor groen is uitgesproken, dan bieden gevels en daken kansen om dat te realiseren. Er zijn heel veel goede redenen zijn om bij een renovatie voor groen te kiezen. Wat te denken van onderstaande vier?

Reden 1: temperatuur beheer

Groene daken en gevels vormen een natuurlijke isolerende schil om een gebouw. Ze reguleren de temperatuur en verbeteren zo de energie-efficiëntie. In de zomer houdt de groene jas de hitte grotendeels tegen, zodat de  airconditioning minder vaak en/of minder lang aan hoeft. In de winter verliest het gebouw veel minder warmte, en ook dat vertaalt zich naar de energierekening. De combinatie van een groen dak met zonnepanelen verhoogt het rendement van de panelen nog eens tot wel 10 %! Dan valt de energierekening nog lager uit.

Reden 2: regenwater beheer

Door de ongekende plensbuien die we steeds vaker krijgen, is regenwater beheer extra belangrijk bij een renovatie. Een groen dak neemt – afhankelijk van systeem en beplanting – wel 25 tot 160 liter regenwater per m2 op. Dat betekent een enorme verlichting van de druk op het riool. En dus minder kans op overstromingen en ondergelopen kelder. Het regenwater wordt opgevangen en heel langzaam afgegeven. Ook groene gevels kunnen een grote rol spelen bij de huidige klimaatuitdagingen.

N.B.: omdat een opname van 160 liter regenwater per vierkante meter voor nogal wat gewicht zorgt, is het noodzakelijk om voor de aanleg de draagkracht van het dak te berekenen.

Reden 3: meer vogels, meer insecten

Een groen dak wordt extra aantrekkelijk door in de plantenkeuze biodiversiteit als speerpunt te kiezen. Dat is de expertise van gespecialiseerd bedrijven in groene daken/gevels, en van veel hoveniers. Verschillende soorten planten trekken verschillende vogels, bijen en vlinders aan. Vaak biedt het bedrijf kant en klare mixen aan met sedumplanten, kruiden, grassen en waardplanten. Zo ontstaat er voor vogels, insecten en vlinders een groen, voedselrijk gebied te midden van de bebouwing. Dat is mooi, want er worden steeds minder insecten en vlinders geteld. Terwijl zeker bijen en hommels een hoofdrol spelen als bestuivers van fruitbomen en veel andere eetbare gewassen. Een groen dak en/of een groene gevel fungeert als voedselbron, maar is ook een plek om te rusten.

Reden 4: gewoon mooi

Groen doet iets met de gemoedstoestand van mensen. Een groen dak of een groene gevel geeft een gebouw een vriendelijke uitstraling. Iedereen wordt blij bij het zien van bloemen, planten en bomen. Een groen dak of een groene gevel is dus een esthetische verrijking, of te wel: gewoon mooi. Veel groene dak- en gevelsystemen zijn volledig op maat te maken. Ze kunnen de vorm van een gebouw volgen, bepaalde delen accentueren, en qua beplanting is er van alles mogelijk. 

Om het groen ook echt groen te houden, is water nodig. Regenwater zal daar grotendeels in voorzien, maar in droge perioden is er irrigatie nodig. Er bestaan systemen waarbij het groen handmatig van water moet worden voorzien, tot volledig geautomatiseerde sensor gestuurde systemen die de bevloeiing regelen, eventueel ook nog in combinatie met bemesting.

Bekijk dit artikel en meer op Bouw en Installatie Hub

 
Logo Bouw en Installatie Hub
Dit is een artikel van Bouw en Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.
 

Gerelateerde artikelen