Traplopen wordt makkelijk door slimme trap Foto: Shutterstock

In Nederland, maar ook in andere landen, is er steeds meer vergrijzing. De babyboomers gaan op kort termijn met pensioen of genieten al van hun oude dag. De gemeenschappelijke wens van deze groep is om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen wonen. Traplopen is daarbij vaak een obstakel. Amerikaanse onderzoekers hebben daarom een trap ontwikkeld die traplopen eenvoudiger maakt.

De intelligente trap is ontwikkeld door onderzoekers aan de Amerikaanse universiteiten Georgia Tech en Emory University. Wanneer de trap wordt ‘beklommen’ helpt de trap met een steuntje van onderaf. Wanneer er naar beneden wordt gelopen, gaan de traptreden automatisch naar beneden. In de treden van de trap bevinden zich druksensoren en springveren. Op het moment dat de trap merkt dat de gebruiker zijn of haar voet op de hoger gelegen traptrede heeft geplaatst, krijgt de achtergebleven voet een steuntje door middel van de springveren. Als de gebruiker naar beneden gaat, bewegen de traptreden langzaam omlaag totdat deze op hetzelfde niveau zijn als de treden lager.

Energierecycling

Omdat de trap zelf elektriciteit opwekt als er op wordt gelopen, zijn er geen extra kosten voor elektriciteit. De trap recyclet de gebruikte energie als het ware. Voor de gebruiker is het traplopen ongeveer dertig procent minder fysiek belastend. Ook knieën en enkels worden minder belast tijdens het traplopen.

Op de markt

Of en wanneer de trap daadwerkelijk in gebruik wordt genomen, is nog niet bekend. De onderzoekers zijn momenteel op zoek naar nieuwe partners om hun onderzoek verder uit te breiden. 

Ook interessant