Pilot met NOM-woningen: welk concept biedt de beste oplossing? Beeld: Renson

De overheid, de bouw- en installatiebranche, energieleveranciers; iedereen is er mee bezig. Hoe krijgen we onze woningen in de nabije toekomst energieneutraal? Er worden op hoge snelheid concepten en producten ontwikkeld die moeten bijdragen aan een Nul Op de Meter woning. Maar wat werkt nou echt? In het Brabantse Oss worden 4 verschillende renovatieconcepten gemonitord om hierover kennis te vergaren.

De pilot is het resultaat van een samenwerking tussen woningcorporatie BrabantWonen, Caspar de Haan Onderhoud & Renovatie en Kemkens Installatieburo. Er is behoefte aan schaalbare renovatieconcepten, met toepassingen die grotendeels prefab aan te leveren zijn. Frans Brouwers, van Caspar de Haan onderhoud & renovatie: “Het gaat er nu vooral om informatie te verzamelen, want iedereen heeft het wel over NOM, maar niemand weet nog wat daarvoor exact de juiste oplossing is.” 

Duurzame renovatie

De vier woningen zijn gecreëerd in een voormalig ontmoetingscentrum. Over alles is nagedacht bij de Groene Brink, zoals het pilotproject genoemd wordt. Er liggen zonnepanelen op het dak, er is een nieuwe, isolerende gevel gemonteerd en de brievenbus zit niet in de deur om geen kieren te creëren. De woningen zijn identiek aan elkaar, maar beschikken over 4 verschillende installatieconcepten. De praktijk moet uitwijzen wat energiezuinig wonen nu echt betekent voor deze woningen.  

Vraaggestuurde ventilatie

Zo wordt in één van de vier woningen de vervuilde binnenlucht afgevoerd via de Healthbox 3.0, een slimme, vraaggestuurde ventilatie-unit van Renson. Ingebouwde sensoren meten continue hoe het met het vocht-, CO2- en geurtjesniveau in de binnenlucht gesteld is. Op basis van die metingen wordt automatisch in elke ruimte in huis net zoveel geventileerd als nodig is. Daardoor wordt 24/7 en per ruimte in huis het ventilatieniveau en dus ook de luchtkwaliteit op peil gehouden, zonder onnodig energie te verspillen. In dit concept komt de aanvoerlucht vanuit de onderdorpel onder het kozijn, waardoor eventuele koudeval langs het raam beperkt wordt. Verwarming van de woning geschiedt hier door een bodemwarmtepomp in combinatie met vloerverwarming. 

Uitgebreide monitoring

Bij de Groene Brink worden de woningen de komende paar jaar uitgebreid gemonitord. Hoe werken de installaties, hoe gedragen bewoners zich en op welke manier kan de NOM-prestatie het best gegarandeerd worden? Met de opgedane informatie kunnen hopelijk over enkele jaren echt grote stappen worden gezet op het gebied van de energietransitie. 

Ook interessant