GA: unieke integrale aanpak voor duurzame renovatie Beeld: Saint Gobain Gyproc

Voor 2030 moet de CO2-uitstoot van woningen aanzienlijk worden verlaagd. Op dit moment heeft circa 75% van de woningen nog energielabel C of lager. Er is dus flink wat werk aan de winkel om al deze woningen te verduurzamen. Met het renovatieconcept Van G Naar A (GA) kunnen woningen in korte tijd gerenoveerd worden tot label A of zelfs energieneutraal. Uniek is de toepassing van ActiveWarmth: een elektrisch en onzichtbaar wandverwarmingssysteem.

Initiatiefnemer van GA is Saint Gobain Gyproc. Het in Vianen gevestigde bedrijf werkt hierbij samen met installateur Feenstra en zeven afbouwpartners. Het renovatieconcept biedt een oplossing om de bestaande woningvoorraad gasloos te maken. Advies, engineering, installatie en prestatiegarantie vallen allemaal binnen het concept.

Hoe werkt GA?

Woningen energieneutraal maken begint door te zorgen voor zo min mogelijk energieverlies. Rolf Pennings, Business Manager bij ‎Saint-Gobain Gyproc Nederland, vertelt: “Duurzame renovatie begint met de isolatie van de schil, door middel van dubbel glas, kruipruimte-isolatie, mogelijk nieuwe kozijnen, et cetera. Vervolgens gaan we naar binnen. Hier plaatsen we onze unieke ActiveWarmth wandverwarming. De energievraag wordt vervolgens ingevuld door middel van pv-panelen en een elektrische boiler zorgt voor warm tapwater. Tot slot wordt er een WTW unit geïnstalleerd. Dat in zijn totaliteit is het GA concept.”

ActiveWarmth wandverwarming

Kers op de taart van het renovatieconcept is het ActiveWarmth systeem. Deze wandverwarming beweegt mee met de bewoners. Het bestaat uit gipsplaten die zijn voorzien van flinterdunne rubberpolymeerplaten die stralingswarmte afgeven. Zodra de geïntegreerde sensoren een bewoner in de kamer detecteren, begint het systeem te stralen. Binnen 15 minuten is de wand 8 graden warmer. Als deze persoon de ruimte weer verlaat, zakt de temperatuur – bij een goed geïsoleerde schil – weer tot een basistemperatuur van 17 á 18 graden. Pennings: “De stralingswarmte verwarmt alleen personen. De comfortbeleving is hierdoor 2 á 3 graden warmer. Hierdoor krijg je dus ook een lagere warmtevraag”.

Onzichtbare verwarming

ActiveWarmth wordt als Metal Stud onzichtbaar verwerkt in de woning. De bestaande radiatoren en het leidingwerk worden verwijderd waardoor er ruimte wordt gewonnen. Metal Stud zorgt tevens voor veel flexibiliteit wat betreft de plaatsing van bijvoorbeeld wandcontactdozen. Pennings benadrukt: “Het materiaal is volledig te doorboren, dus je kan gewoon bijvoorbeeld een stopcontact aanbrengen of een schilderij ophangen.”

Slimme samenwerking

De primaire focusmarkt van de samenwerkende partijen zijn renovatiewoningen van woningcorporaties en andere opdrachtgevers. Dit betreft zowel grondgebonden woningen als portiekflats en transformaties. Het GA concept wordt als totaaloplossing aangeboden aan opdrachtgevers. Dat houdt in een geheel ‘uitgeëngineerd’ voorstel inclusief warmteverliesrekening en installatie- en isolatieplan. Een unieke integrale aanpak, waarbij slim wordt samengewerkt. Pennings: “Dat levert volledig gasloze woningen op. De cv installatie kan eruit.”

Ook interessant