Prijswinnend bouwconcept groeit, krimpt en verandert met je mee Foto: Jeroen Musch

Je huis aanpassen zonder grote verbouwingen en tijdrovende werkzaamheden? Met een BILT woning kan je je leefomgeving veranderen al naar gelang je situatie. Het modulaire en circulaire bouwsysteem ontving recentelijk de Reynaers Projectprijs vanwege de bijzondere compositie, uitgekiende detaillering en maatschappelijke relevantie van het bouwconcept. Architect Max Brobbel over het bouwsysteem: “Een BILT woning wordt gebouwd voor de eeuwigheid”.

De BILT woning maakt gebruik van bouwpanelen die telkens op een andere manier aan elkaar gemonteerd kunnen worden. Deze modulaire bouwpanelen dragen, scheiden, isoleren en zijn geheel afgewerkt. De bewoner kan hierdoor steeds opnieuw kiezen voor een andere indeling. “Met BILT willen we leefomgevingen op maat ontwikkelen, met name voor klanten met specifieke woonwensen die dat niet in de huidige woningbouw kwijt kunnen,” vertelt Brobbel.

Circulair en duurzaam bouwen

BILT is opgericht door architect Hans Sluijmer. Hij vond dat het bouwen van een woning steeds werd benaderd als een prototype. Brobbel: “Met zijn 35 jaar ervaring in de architectuur, constateerde Sluijmer dat iedere keer opnieuw wordt vastgesteld hoe je een nagenoeg zelfde object bouwt. Er wordt gebouwd voor nu, zonder na te denken over de toekomst. Bij de bouw komen bovendien veel verschillende partijen kijken, wat kan leiden tot een toename van bouwfouten. Ook zag hij veel verspilling: er staat altijd een enorme afvalcontainer op de bouwplaats”.

Daarom richtte Sluijmer in 2016 samen met Bart de Haan het bedrijf BILT op, van waaruit het duurzame bouwsysteem werd ontwikkeld, dat op de veranderende behoefte van de gebruiker kan worden aangepast. Brobbel omschrijft BILT als het eerste echte circulaire bouwsysteem. Bij de bouw van BILT woningen wordt alleen gebruik gemaakt van recyclebare, niet-schaarse grondstoffen, zoals gerecycled aluminium en FSC-hout. In tegenstelling tot oude bouwprocessen, ontstaat bij de bouw van een BILT woning nauwelijks afval.

De levensduur van BILT woningen is oneindig, zegt Brobbel. “Aluminium roest niet, verweert niet en kan tegen de zon. Wel kunnen de panelen – bijvoorbeeld bij beschadiging – individueel vervangen worden. We werken met droge verbindingen, waardoor je ieder onderdeel kun de- en remonteren. Dat zorgt voor een hoge flexibiliteit.” Een BILT huis is all-electric: het wordt opgebouwd met een set zonnepanelen op het dak, elektrische verwarming en hoge isolatiewaarde. De woning levert hiermee gemiddeld meer energie op dan dat het verbruikt.

Eenvoudige opbouw en installatie

Een BILT woning is al in 6 weken klaar voor bewoning. In de eerste 2 weken worden de fundering en de eerste verdieping gereed gemaakt. BILT maakt gebruikt van schroeffundering, funderingspalen die trillingvrij de grond in worden gedraaid. Een vrachtwagen levert de panelen en zet die direct op zijn plaats met een zuignap. De kozijnen kunnen direct hierna geplaatst worden, wat de woning direct wind- en waterdicht maakt. In de laatste 2 weken van de afbouw worden de installaties en het leidingwerk aangelegd. Schilderen hoeft niet meer, de bewoner kan er zo in!

BILT zorgt voor zowel het ontwerp van de woning, de aanvraag van de benodigde vergunningen, voorbereidingen en uitvoer. “Het is een efficiënt bouwsysteem”, zegt Brobbel. “We doen alles zelf in heel korte tijd”. Nu heeft het bureau soms nog wel een installateur nodig, maar ook dat is binnenkort verleden tijd, als er gewerkt gaat worden met kliksystemen voor elektra. “Met stekkerbare systemen kun je al je elektra schakelen zonder dat er een schroevendraaier aan te pas komt.”

Reynaers Projectprijs

Het BILT huis bleef niet onopgemerkt. Het ontving begin februari de Reynaers Projectprijs voor aluminium bouwprojecten. Uit de 10 genomineerden werd het door het publiek gekozen als winnaar. BILT laat volgens de jury zien dat met de ontwikkelde bouwcomponenten, ook architectonisch een goed niveau is te behalen. Een voorbeeld is te zien in Leidsche Rijn, Utrecht. Hier is een modelwoning  gerealiseerd dat nu dient als kantoor van de makers. Brobbel: “Bij ons kun je ervaren hoe het voelt om te werken en wonen in een BILT woning. Het is comfortabel in zowel zomer als winter. Ons kantoor is de proof of the pudding”. 

Foto: Jeroen Musch

Gerelateerde nieuwsartikelen

Gerelateerde producten