MKB bouwers willen compensatie coronaverzuim

Mkb-aannemers in bouw, afbouw en infra vinden dat het Kabinet moet terugkomen op haar besluit loondoorbetaling bij quarantaineverzuim niet te compenseren. Het Kabinet geeft aan dat zo’n regeling niet uitvoerbaar is, omdat de verzuimreden niet achterhaalbaar is. De administratie van een ondernemer levert echter volgens AFNL-NOA voldoende bewijs voor wat betreft de reden van verzuim. De ondernemer moet juist die reden van verzuim registreren, daar er bij ziekte verplichtingen vanuit de Wet verbetering poortwachter gelden en bij quarantaineverzuim niet. Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL) en de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA), samenwerkend in de Stichting AFNL-NOA, pleiten er daarom in een brief aan de minister van SZW voor dat het Kabinet mkb-aannemers moet compenseren voor de loonkosten bij quarantaineverzuim.

Mkb-ondernemers in bouw, afbouw en infra hebben tot op heden nog nauwelijks een beroep gedaan op de coronasteunmaatregelen van het kabinet, stelt de Stichting AFNL-NOA, "terwijl zij inmiddels veel extra kosten hebben gemaakt om veilig volgens coronaregels en protocol te kunnen doorwerken. Nu komt daar ook nog de extra kostenpost van het quarantaineverzuim bij in combinatie met extra administratieve lasten." Volgens de brancheorganisatie betekent dit voor ondernemers:

  • een loondoorbetalingsplicht voor medewerkers die niet ziek zijn, maar niet mogen werken; 
  • inhuren van vervanging voor deze medewerkers;
  • tijdelijke krachten zijn niet zomaar voorhanden, omdat er al een tekort is aan vakmensen;
  • ook onder de tijdelijke vakkrachten is sprake van quarantaineverzuim;
  • medewerkers thuis laten werken is geen optie, omdat het bij mkb-aannemers met name om  uitvoerende medewerkers gaat die op locatie werken.

AFNL en NOA zijn er trots op dat nog steeds veilig wordt doorgewerkt in de bouw, afbouw en infra, maar vinden wel dat het Kabinet deze sector nú moet compenseren voor de extra quarantainekosten van medewerkers. Ook om te voorkomen dat er binnenkort niet meer kan worden doorgewerkt.

Ook interessant