Gevaarlijke Stoffen Innovatiefestival presenteert vernieuwende ideeën Beeld: Shutterstock.com

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid organiseert op 14 maart het Gevaarlijke Stoffen Innovatiefestival. Werkgevers en werknemers, onderzoekers en experts maken kennis met vernieuwingen zoals een app waarmee je barcodes kan scannen en direct inzicht krijgt in de bruikbaarheid van een stof, een stofsensor voor het realtime meten van stof en technieken om onveilig gedrag op de werkvloer tegen te gaan.

Het Gevaarlijke Stoffen Innovatiefestival wordt georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Focal Point – vertegenwoordiger van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) in Nederland - en vindt plaats in DeFabrique, Utrecht. Op het evenement worden vernieuwingen laten zien om veiliger te werken met gevaarlijke stoffen en beroepsziekten in de toekomst te voorkomen. Het Innovatiefestival bestaat onder andere uit een innovatiemarkt, de prijsuitreiking van de Goede Praktijken Competitie door staatssecretaris Tamara van Ark en mini-colleges door wetenschappers.

Kennis en goede praktijken delen

Tijdens het Gevaarlijke Stoffen Innovatiefestival delen bedrijven, onderzoekers en experts uit het hele land op een markt hun kennis en ervaring op het gebied van de arbeidshygiënische STOP-strategie: Substitutie van gevaarlijke stoffen, Technische maatregelen, Organisatorische maatregelen en Persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze middag vindt ook de finale van de Goede Praktijken Competitie plaats. De winnaar krijgt €2.000 uit handen van de staatssecretaris van SZW en wordt bovendien de Nederlandse inzending voor de European Good Practice Award.

Levensgevaarlijk

1 op de 6 Nederlanders heeft te maken met gevaarlijke stoffen op het werk. Onveilig werken met gevaarlijke stoffen kan leiden tot allergische reacties, astma of zelfs longziekten en kanker. Jaarlijks sterven naar schatting 4.100 mensen door beroepsziekten, waarvan bijna 3.000 mensen door gevaarlijke stoffen. Ter vergelijking: het aantal verkeersdoden lag in 2017 op 613. Vaak gaat het om blootstelling aan stoffen die je niet eens kunt zien of ruiken. Zoals stof en isocyanaten op bouwplaatsen, houtstof in meubelmakerijen, dieselrook in garages, lasrook in metaalbedrijven en chroom-6 in bepaalde verven.

Met de campagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen vraagt het ministerie van SZW aandacht voor de aanpak van gevaarlijke stoffen op de werkvloer. Online en met werkbezoeken en netwerkbijeenkomsten waarbij goede voorbeelden centraal staan, krijgen werkgevers en werknemers concrete tips en adviezen.

Aanmelden kan hier.

Ook interessant