Vernieuwd Stationsplein Utrecht verlicht door nieuwste LED technologie Bron: BAM Bouw en Techniek

Na een verbouwing van ruim 5 jaar zijn de laatste bouwhekken rondom het Stationsplein van Utrecht verwijderd. Het vernieuwde Stationsplein Oost is dé schakel tussen Utrecht Centraal, Hoog Catharijne en de historische binnenstad van Utrecht. Op maat gemaakte LED armaturen zetten het indrukwekkende bollendak in de spotlights.

Het op 19 augustus 2019 officieel geopende stationsplein stond voorheen vol stond met geparkeerde fietsen en gebouwen zonder publieksfuncties. Inmiddels is deze openbare ruimte nu getransformeerd tot een belangrijke ontmoetingsplek.

Op maat gemaakte armaturen

Het Stationsplein, een ontwerp van Ector Hoogstad Architecten, is een echte blikvanger met winkels en horeca onder een transparant ‘bollendak’. Er is meer ruimte voor cultuur, woningen, ontspanning, winkels, en een betere bereikbaarheid. De leefbaarheid en veiligheid zijn verbeterd. Verlichting speelt hierbij een belangrijke rol. De juiste verlichting draagt bij aan een aangename sfeer, verhoogt het gevoel van veiligheid en stimuleert sociale interacties.

Arup, aangesteld voor het lichtontwerp voor onder andere het Stationsplein, heeft Schréder benaderd om het Stationsplein in de schijnwerpers te zetten. In samenwerking met BAM Bouw en Techniek heeft Schréder een ontwikkelingstraject gestart, met als resultaat op maat gemaakte armaturen die perfect integreren in de grote kolommen die de dakconstructie dragen. Dankzij de nauwe samenwerking op het gebied van montage en lichttechniek, sluit het concept aan bij de lichtvisie van Arup en voldoet deze aan de gewenste levensduur en lichtopbrengst. De armaturen zijn spiraalsgewijs in de kolommen geplaatst, wat zorgt voor een gelijkmatig lichteffect. Door het toepassen van zowel downlights als uplights, worden zowel het plein als het indrukwekkende bollendak uitgelicht.

Nieuwste LED technologie

Bij de aanleg en inrichting van het stationsplein is er veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Het toepassen van LED verlichting sluit aan bij deze duurzaamheidsdoelstelling: de op maat gemaakte armaturen zijn uitgerust met de nieuwste LED technologie voor een laag energieverbruik, lage CO2-uitstoot, en een lange levensduur.

Ook interessant