Tiny Houses: de tijd is rijp Tekst en foto: Marion de Graaff, Tekstbureau ‘t Kofschip

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: tiny houses. En de vraag ernaar is nog veel groter! Tiny Houses are here tot stay. Ze kunnen wel eens een enorme woon- en bouwrevolutie gaan veroorzaken.

De gemeente Almere schreef twee jaar geleden een ontwerpwedstrijd voor tiny houses uit en kreeg maar liefst 254 inzendingen. De maquettes – allemaal verschillend – werden vervolgens tentoongesteld en een deskundige vakjury waarin ook Almere’s burgemeester Weerwind zitting had, koos 25 winnaars. En zij kregen een wel heel bijzondere prijs: toestemming en een plek om hun ontwerp te realiseren. Inmiddels staan de kleine huisjes er; ze vormen samen een Tiny Buurt. 

Duurzame technologie

Tiny houses kunnen voor een grote groep mensen een simpele en betaalbare manier zijn om woonproblemen op te lossen en/of woonwensen te realiseren. Het past bovendien perfect in de transitie naar duurzaam wonen en duurzaam bouwen. Een Tiny House is compleet zelfvoorzienend. Door de schil goed te isoleren, bijvoorbeeld met een combinatie van houtvezelplaten en schapenwol in een damp-open constructie, wordt het energieverbruik direct al beperkt. Verder wordt er bij tiny houses veelal gebruik gemaakt van duurzame, innovatieve technologieën zoals zonnepanelen, een zonneboiler, een composttoilet en een mini biogasinstallatie. Off-grid is op die manier mogelijk, maar een aansluiting op de standaard nutsvoorzieningen kan meestal ook, afhankelijk van het terrein en, als het tiny house deel uitmaakt van een community, hoe die community georganiseerd is.

Grote toekomst

Netty van der Burg van De Hanzestad Makelaar in Deventer gelooft in een grote toekomst voor tiny houses. ‘De tijd is er rijp voor, maar we staan nog aan het begin van het hele gebeuren. Een huisje hier, een terreintje daar: het is een aarzelend begin. Gemeentes en provincies weten nog niet goed hoe ze het moeten regelen. Dat is soms frustrerend, want er zijn ontzettend veel mensen die geïnteresseerd zijn. Zij lopen tegen regels aan en haken vaak na een aantal pogingen af. Ik begeef mij als makelaar op deze markt, en ik merk zelf ook dat het nog moeizaam gaat. Er is te veel onduidelijk als het aankomt op vergunningen, bestemmingsplannen etc. Ik denk echt dat het op een gegeven moment heel hard gaat. Het wachten is alleen op dat moment...’. Van der Burg vindt ook de ontwikkeling rondom kleine woningen op het water interessant, de zogeheten tiny floats. ‘Omdat Nederland een echt waterland is, heeft dat volgens mij een grote potentie. Ik heb in elk geval al contact met belangstellenden.’

Van zelfbouw naar seriebouw?

Op internet is enorm veel te vinden over tiny houses. Websites voor zelfbouwers, webshops waarop fabrikanten hun bouwpakketten aanbieden, forums waar (toekomstige) eigenaren ervaringen kunnen uitwisselen en vragen kunnen stellen. En sinds kort is er de site TinyFindy, een soort marktplaats waar tiny houses, kavels, maar ook toebehoren zoals droogtoiletten, filtersystemen voor regenwater, zonnepaneelsets etc. worden aangeboden.

Tot nu toe zijn er een paar bedrijven die zich op tiny houses richten. Zou het een kwestie van tijd zijn voor er seriematig tiny houses gebouwd gaan worden? Als de bouwbranche het serieus oppakt en de overheid de wet- en regelgeving rondom het aanwijzen en beschikbaar stellen van percelen aanpast, dan kan Tiny Housing snel ‘groot’ worden. Makelaar Van der Burg is er klaar voor: ‘Ik heb verschillende mensen op mijn wachtlijst die op zoek zijn naar een kavel of naar een kant-en-kaar tiny house. Ik kan niet wachten!

Ook interessant