Bird Street in Londen is de eerste 'Smart Street' ter wereld Tekst en beeld: Pavegen

Bird Street, in de buurt van de drukke winkelcentra van het Londense Oxford Street, is omgebouwd tot 's-werelds eerste 'smart street'. De straat maakt elektriciteit en zorgt voor schonere lucht. Bezoekers vinden een oase van rust en zien hoe de winkelstraat van de toekomst eruit ziet.

Pavegen

Het Engelse Pavegen heeft bijvoorbeeld een tegelpad van 10 vierkante meter aangelegd. Als bezoekers over het pad lopen maken zij elektriciteit die ervoor zorgt dat de verlichting kan branden, dat je vogelgeluiden hoort en dat via de opgewekte energie werkende blue tooth zenders jou belonen door het aanbieden van kortingsvouchers via speciale apps. Daarnaast wordt via een data feed getoond hoeveel energie wordt opgewekt.

Airlabs en Airlite

Airlabs heeft een speciale bank neergezet die in staat is om stikstofdioxide uit de lucht te filteren en daarmee een schone lucht-zone te creëren. Airlite hebben een speciale coating aangebracht in Bird Street die in staat is de lucht te zuiveren van stikstofoxiden en bacteriën. 

Innovatief en duurzaam

In deze ultra-moderne, verkeersvrije winkelstraat met mooie restaurants komen hoog technologische bedrijven bijeen en slaan de handen ineen om te laten zien dat het mogelijk is een duurzame en gezondere omgeving te creëren in drukke stedelijke gebieden.

Ook interessant