Speciaal voor in de bouw: robuuste smartphone met slimme features Beeld: Bullitt Group

Het gebeurt altijd in een fractie van een seconde. Je let even niet goed op en voor je het weet ligt je telefoon in het water, in het zand of valt hij te pletter op een betonvloer. Klinkt bekend? Met de nieuwe Cat S61 is dat geen enkel probleem. De catphone komt voort uit een samenwerking tussen Bullitt Group en Caterpillar. Wat krijg je als een telefoonmaker en een bulldozerproducent samenwerken? Juist: een bouwproof smartphone met technische handigheidjes.

Het Engelse bedrijf Bullitt maakt devices met speciale features, in samenwerking met grote namen zoals Caterpillar en Landrover. Uit die samenwerking volgde bijvoorbeeld al een stevige outdoor telefoon voor avonturiers. Peter Mayer, Country Manager Benelux van Bullitt Group: “Bullitt is opgericht met de gedachte: ‘wij gaan iets anders doen’ en richt zich daarom op niches. Ze benaderden het Amerikaanse Caterpillar met het idee dat bij bulldozers en trucks ook een robuuste telefoon hoort. Dat werd positief ontvangen en sindsdien maakt Bullitt de zogenaamde rugged phones die wel tegen een stootje kunnen.”

Geïntegreerde warmtebeeldcamera

De Cat S61 is een water- en stofdichte smartphone met ijzersterk Gorilla Glass dat zelfs heel blijft na een val van 180 cm hoogte. Het is een upgrade van de Cat S60. Verbeterd is onder andere de warmtebeeldcamera, met speciale FLIR app: “De thermische camera kon voorheen gebruikt worden tot 100 °C, nu kan je ermee meten tot 400 °C. Je kunt hem ook los kopen voor bij je I-phone, maar de Cat S61 is de enige smartphone waarin deze geïntegreerd is,” zegt Mayer.

Daarnaast heeft de Cat S61 extra handige eigenschappen zoals een luchtkwaliteitsmeter en een afstandstool. Mayer legt uit: “De afstandstool werkt met een laserbeam; hiermee kun je objecten tot 10 meter afstand opmeten. De luchtkwaliteitsmeter is handig voor bijvoorbeeld mensen die schilderen. De smartphone waarschuwt automatisch zodat je tijdig een raampje kunt openzetten of even een pauze kunt nemen.”

Toch liever een simpele telefoon?

Leuk al die hippe features, maar is er wel behoefte aan? Erik Blansjaar werkt in de bouw rondom Utrecht Centraal Station en zegt er geen nodig te hebben: “Een bouwtelefoon met allemaal extra functies… dat hoeft niet van mij. De uitvoerder heeft vaak wel apparaten zoals een warmtebeeldcamera en luchtkwaliteitsmeter. Die lijken mij ook betrouwbaarder.” Maar een extra stevige telefoon is toch wel handig? “Je telefoon laten vallen leer je wel af na een paar keer!” zegt hij lachend terwijl hij zijn Samsung smartphone uit zijn jaszak haalt. “Ik moet maar gewoon zuinig doen met deze telefoon.”

Collega David van Diepen heeft er wel oren naar: “Ik loop de halve dag met een telefoon aan mijn oor. Ik heb nu een I-phone van de zaak, maar als de catphone in dezelfde prijsklasse valt, kan het wel interessant zijn. Zeker wat betreft robuustheid en waterdichtheid.” De telefoon komt in juli op de markt en gaat 899 euro kosten inclusief btw. Aan de dure kant? Bullitt heeft ook simpelere rugged phones, al vanaf 60 euro kun je er eentje aanschaffen. Wel met minder features natuurlijk. 

Ook interessant