Geluidsschermen op de bouwplaats verminderen geluidsniveau met 20 dB(A) Beeld: Heras Mobile

Geluidsoverlast in de bouw: het is vervelend voor zowel de werknemers op de bouwplaats als omwonenden. Vanaf 80 dB(A) is geluid zelfs al schadelijk voor het gehoor. Om een idee te krijgen: timmermannen en metselaars worden gemiddeld aan geluidsniveaus rond de 90 dB(A) blootgesteld. Om hiervan zo min mogelijk schade te ondervinden, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een geluidsscherm. Heras belooft met de Noise Control Barrier een geluidsreductie van circa 20 dB(A).

De Noise Control Barrier is in Engeland ontwikkeld voor de grootschalige renovatie van de Londense metro, om overlast voor omwonenden te beperken. Het gaat om een tijdelijk geluidsscherm met een gewatteerd zeil dat geluid absorbeert. De oplossing is eenvoudig door één persoon aan de binnenzijde van ieder bouwhek of steigerconstructie te monteren. Heras garandeert een geluidsreductie van 17 dB(A). Bijkomend voordeel van een geluidsscherm is dat het klachten van omwonenden kan voorkomen en de daar eventueel mee gemoeide procesvertraging door interventie van lokale overheden.

Brandvertragend PVC

Behalve geluidsreducerend is het scherm ook brandvertragend en van duurzaam materiaal gemaakt. De voorzijde van de Noise Control Barrier bestaat uit gelamineerd en brandvertragend PVC. De vulling bestaat uit fiberglas vezels die voor 99 procent worden gewonnen uit de recycling van plastic flessen. De vulling is genaaid als een matras, zodat alle vezels ook bij intensief gebruik keurig op hun plaats blijven. De achterzijde is gelamineerd aan de vulling en is brandwerend. Hierdoor kunnen de schermen ook direct tegen hitte afgevende materialen worden geplaatst, zoals aggregaten. 

Eenvoudig en mobiel

De Noise Control Barrier is geschikt om te gebruiken bij binnenstedelijke bouw tijdens de heifase, bij spoorlijnen en wegen, gedurende sloop, recycling en overslag, maar ook bij evenementen. De schermen kunnen dan bijvoorbeeld dienen ter afscherming van geluidsbronnen als aggregaten etc. De Noise Control Barrier heeft zijn nut bewezen tijdens diverse evenementen en bouwprojecten. Een recent project is de reconstructie van de gare de Lyon in Parijs. Op dit Franse treinstation verplaatsen zich jaarlijks meer dan 100 miljoen passagiers per jaar. Hier werden de schermen geplaatst voor geluidsreductie ten tijde van het reorganiseren van de platforms. De Noise Control Barrier bleek een prettige oplossing vanwege de eenvoud en mobiliteit. 

Ook interessant