Zonneblokken efficiënter dan zonnepanelen Foto: persbericht University of Exeter

Zonnepanelen zien we op steeds meer daken. Zowel bij bedrijven als particulieren. Volgens de University of Exeter in Groot Brittanië kan een nieuw product beter zonne-energie opwekken dan de panelen. Zij ontwikkelden zonneblokken.

De blokken van glas kunnen worden gebruikt voor het opwekken van zonne-energie en sluiten daarbij feilloos aan in de architectuur van gebouwen. De zonnecellen zijn ingebouwd in de blokken en hebben een hoge efficiëntie. De blokken zullen zowel in een dak als in de muur kunnen worden verwerkt.

Meer zonlicht 

De zonneblokken die de universteit heeft ontwikkeld kunnen inkomend zonlicht op de zonnecel richten. Hierdoor kunnen de zonnecellen meer energie opwekken dat bijvoorbeeld de zonnecellen die zich in zonnepanelen bevinden omdat ze simpelweg meer licht op zich gericht krijgen. De efficiëntie per cel gaat daardoor aanzienlijk omhoog. Wat de effectieve productiecijfers zijn, is nog niet bekend.

De boer op

De volgende stap is het verkopen van de zonneblokken op de markt. Om dat te kunnen doen hebben de wetenschappers speciaal een start-up opgericht die de naam Build Solar heeft gekregen. De verwachting is dat de eerste zonneblokken in 2018 over de toonbank zullen gaan. Het bedrijf is nu nog bezig met het vinden van investeerders.

Ook interessant