Scherm langs autoweg zorgt voor energie en weert geluid Foto: persbericht Metaglas

Een geluidsscherm langs de snelweg is niets nieuws. Een scherm met geïntegreerde zonnecellen is wel helemaal van deze tijd. De gemeente Pijnacker-Nootdorp krijgt zo’n geluidsscherm dat wordt geproduceerd door Metaglas.

Automobilisten die over de N470 rijden, kunnen het bijna 500 meter lange en 2,5 meter hoge scherm aanschouwen dat voornamelijk bestaat uit glas, metaal en zonnecellen. Het was voor Metaglas nog een behoorlijke klus om de panelen in het glas te verwerken. “‘De uitdaging ligt in de integratie van de zonnecellen in het glas zonder zichtbare bedrading en techniek”, vertelt directeur Waldo Duin. Het geluidscherm moet het geluid weren, zonne-energie opwekken, maar mag het achterliggende landschap niet blokkeren. Voor de productie van zo’n product is Metaglas een samenwerking aangegaan met BAM Infra. “De bedrading en techniek zijn geminimaliseerd en dusdanig weggewerkt dat deze nauwelijks zichtbaar zijn. Het glazen geluidsscherm wordt aan de voor- en achterzijde voorzien van 8 mm gelaagd, half gehard floatglas waartussen de zonnecellen worden geplaatst.”  

Klimaatneutrale gemeente

De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft de wens om een klimaatneutraal te worden en zag daardoor het nut in van een energie-opwekkend scherm. “Het geluidscherm heeft een capaciteit van 30 megawattuur per jaar. Dit is voldoende om tien huishoudens een jaar van stroom te voorzien”, leggen de partners trots uit. 

Ook interessant