Vijfde generatie bodemwarmtepomp in NeroZero-woning Beeld en tekst: Itho Daalderop

In de NeroZero meet- en demonstratiewoning in Heerhugowaard zijn technieken en oplossingen toegepast die zorgen voor een gezonde, comfortabele, energiezuinige en aardgasloze woning. Nu is de bouw van de eerste 42 NeroZero-woningen aanstaande, met onder meer de nieuwe vijfde generatie bodemwarmtepomp van Itho Daalderop.

Vijfde generatie bodemwarmtepomp

Veel van de technieken uit de demowoning komen terug in het project, waaronder een ventilatieconcept en kookafzuiging, isolerende binnenzonwering, een batterij voor opslag van elektriciteit in de woning en de nieuwe vijfde generatie bodemwarmtepomp van Itho Daalderop.

Koelen

,,Koelen is daarbij meer van belang dan het verwarmen, legt Gert-Jan ’t Hart van Klimaatgarant uit. ,,Verwarmen gebeurt nog maar 800 uur per jaar, koelen 2500 tot 3000 uur.’’ De kWh-meter geeft direct inzicht in het energiegebruik.

Instandhoudingsovereenkomst

Een bodemwarmtepomp is iets duurder in aanschaf, maar gelet op TCO (total cost of ownership) een betere keuze voor een duurzame woning. Klimaatgarant biedt een instandhoudingsovereenkomst aan, waarbij na vijftien jaar onder andere de compressor wordt vervangen.

Ook interessant