Amsterdamse subsidie maakt weg voor warmtepomp vrij Foto: Shutterstock

De bouwbranche is constant onderhevig aan veranderingen en trends. Door het klimaatakkoord moet er worden gereduceerd op de uitstoot van CO2 en ook daar krijgt de bouwbranche mee te maken. Het verwarmen van gebouwen en woonhuizen met aardgas is vanwege het akkoord op zijn retour. Amsterdam start daarom binnenkort met het uitgeven van subsidie voor inwoners die van de gaskraan af willen. Is de weg vrij gemaakt voor een verdere opmars van de warmtepomp?

Geïnteresseerde inwoners van Amsterdam kunnen vanaf september subsidie aanvragen wanneer zij hun huis van het gasnet willen afkoppelen waardoor er voor het verwarmen van het pand moet worden gezocht naar een alternatief. Ook koken moet dan op een andere manier worden gedaan. Een warmtepomp kan een goede oplossing zijn voor de verwarming, maar ook stadsverwarming is een alternatief. De Amsterdamse pot is gevuld met vijf miljoen euro en elke aanvraag kan oplopen tot 5000 euro per huishouden. 

Amsterdam aardgasvrij

In 2050 moet onze hoofdstad aardgasvrij zijn om de uitstoot van CO2 fors te reduceren. Een flinke klus, want in totaal moeten er 350.000 woningen worden omgebouwd en daarbij wordt de gaskraan gesloopt. De subsidie is een eerste stap richting een aardgasvrije stad. In eerste instantie was de campagne alleen gericht op woningcoöperaties, maar het bestuur van Amsterdam wil ook graag particulieren betrekken bij de verduurzaming van de stad.

Nieuwbouwprojecten

Bij nieuwbouwprojecten wordt het steeds gebruikelijker om de aansluiting op de gasleiding achterwegen te laten. Zeker bij nieuwe huizen wint de warmtepomp aan populariteit. De markt voor warmtepompen is de afgelopen jaren al behoorlijk gestegen. Lucht/water-systemen vertegenwoordigden in 2016 een waarde van 4,1 miljard Amerikaanse dollar.

Ook interessant