Hogere energie-efficiëntie en forse energiebesparingen met vernieuwd VRF-systeem Beeld: Alklima

Mitsubishi Electric heeft het City Multi VRF-systeem volledig vernieuwd. Het klimaatsysteem voor koelen, verwarmen, ventileren en warmtapwater is nu beschikbaar met verbeterde basisfuncties, geoptimaliseerde compressor en ventilator en volledig vernieuwde opwekkingsinstallaties. Mitsubishi Electric belooft een hogere energie-efficiëntie en forse energiebesparingen.

Meer rendement met vierzijdige warmtewisselaar

In het nieuwe City Multi VRF-systeem wordt overgestapt van een U-vormige warmtewisselaar over de lengte van het zijvlak, naar een vierzijdige warmtewisselaar in het bovenste gedeelte van de module. Hierdoor is een homogene uitwisseling van energie mogelijk over de gehele oppervlakte van de wisselaar, waardoor het rendement van het systeem is toegenomen.

Ook zijn er nu naast de warmtewisselaars met ronde buis, ook high performance modellen leverbaar die gebruik maken van een volledig aluminium wisselaar. Deze aluminium wisselaar maakt gebruik van een ovale buis met microkanalen waardoor de weerstand is afgenomen en de uitwisselingsmogelijkheid van energie uit de buitenlucht op het koudemiddel is toegenomen. Mede hierdoor is het seizoensrendement tot 30% beter ten opzichte van de reguliere systemen, wat leidt tot een aanzienlijke kostenbesparing.

Meer comfort bij ontdooien door vernieuwde binnen- en buitenunits

Voorheen schakelden de binnenunits af bij de overgang naar de ontdooiingsmodus van de buitenunits. Dit is het nieuwe systeem aangepast: de nieuwe binnenunits blijven in werking en stellen nog maximaal 50% van het verwarmingsvermogen ter beschikking. Om dat te bewerkstelligen worden de verschillende segmenten van de warmtewisselaar van de buitenunit achtereenvolgens ontdooid.

Ook beschikken de buitenunits nu over een ‘preheat-ontdooifunctie’. Wanneer ontdooiing, door een systeemtoepassing in een minder goed geïsoleerd pand, toch tot een kleine daling van de binnentemperatuur leidt, is het mogelijk om de functie preheat te activeren. Hiermee is een te lage ruimtetemperatuur tijdens het ontdooien uitgesloten.

Meer energie-efficiëntie met variabele verdampingstemperatuur

Het nieuwe City Multi VRF-systeem is uitgevoerd met een variabele verdampingstemperatuur die op twee manieren kan worden geactiveerd. Het systeem kan naar wens worden ingesteld op een viertal vaste verdampingstemperaturen van 0, 6, 9 of 14°C. Op deze manier kunnen comfortabel hoge inblaastemperaturen in koelbedrijf worden gecombineerd met een extra energiebesparing van maximaal 15%. In de automatische modus past het systeem bij een beperkte koellast de verdampingstemperatuur automatisch aan voor een energetisch optimaal rendement. Maar wanneer de binnentemperatuur meer dan 2 °C afwijkt van de gewenste temperatuur zal het systeem automatisch de verdampingstemperatuur verlagen. De noodzakelijke koelcapaciteit kan zo volledig worden ingezet om de gewenste temperatuur te behalen. Een energie-efficiënte oplossing zonder een concessie te doen aan het comfort is wat door deze functie mogelijk wordt gemaakt.

Minder geluid

De nieuwe generatie systemen kenmerken zich door de uiterst lage geluidsproductie. Met de functie Low Noise nu worden gekozen uit vier in plaats van drie standen. Ook zijn de regel- en communicatiemogelijkheden van het City Multi VRF systeem aangepast, met onder andere meer aansluitmogelijkheden voor BC-controllers. Tot slot hebben de nieuwe modellen een USB-aansluiting waarmee gegevens snel en gemakkelijk zijn op te vragen.

Ook interessant