Grootschalige gevelrenovatie World Trade Center Rotterdam gestart Foto's: Gerrit Vermeulen

De grootschalige renovatie van de gevel van World Trade Center Rotterdam is begonnen. De werkzaamheden zijn onderdeel van het masterplan om WTC Rotterdam toekomstbestendig te maken. Kozijnen worden vernieuwd, de gevel gereinigd en het glas vervangen voor een duurzamere variant. De keuze voor deels zonwerend glas levert een flinke CO2-besparing op van maar liefst 30 ton per jaar. De werkzaamheden zijn gestart aan de Meentzijde.

Het voormalige beursgedeelte van WTC Rotterdam dateert uit 1939-1940. Het is daarmee een van de weinige vooroorlogse gebouwen die de Maasstad rijk is. Bij de renovatie van de gevel wordt niet alleen gekeken naar het behouden van de monumentale uitstraling. “Doordat we flink inzetten op duurzaamheid, houden we ook rekening met de toekomstige generaties die gebruik gaan maken van dit Rotterdams icoon" aldus Eveline van Steenbergen, Managing Director van World Trade Center Rotterdam. Hoewel de laagbouw van WTC Rotterdam als Rijksmonument niet verplicht is een energielabel te hebben, zet eigenaar Bouwinvest zich in voor een verduurzamingsslag. Zo krijgen de kantoren zonwerende beglazing en worden de aluminium kozijnen allemaal vernieuwd. Daarnaast wordt de gevel flink opgeschoond. De gevelrenovatie aan de Meentzijde wordt naar verwachting binnen vijf maanden afgerond, waarna ook de gevels aan de kant van Rodezand en de Coolsingel worden aangepakt.

Meentzijde van het WTC- gebouw. Foto: Gerrit Vermeulen

Masterplan verbouwing

De gevelrenovatie is onderdeel van het grote masterplan dat het gehele WTC Rotterdam toekomstbestendig moet maken. Zo wordt onder meer de hoofdentree aan de kant van de ‘Koopgoot’ compleet vernieuwd en gemoderniseerd. Ook van binnen ondergaat het entreegebied een flinke metamorfose. Huurders worden voorzien van meer faciliteiten, zoals een bedrijfsrestaurant en citygym. Bezoekers van Rotterdam kunnen na de verbouwing overnachten in een gloednieuw hotel.

Ook interessant