Veiligheid zonder compromissen: de nieuwe grote haakse slijpers Bron: Metabo

Bijna een kwart van alle ongevallen met elektrisch gereedschap wordt door haakse slijpers veroorzaakt, blijkt uit de statistieken van de Duitse wettelijke ongevallenverzekering (DGUV). Met de nieuwe grote haakse slijpers van Metabo WEPBA 24-230, 24-180 en 26-230 MVT Quick met dodemansschakelaar en veiligheidsrem biedt Metabo maximale gebruikersbescherming in alle vermogensklassen.

"Onze haakse slijpers staan er vooral in de metaal en industrie om bekend, toonaangevend te zijn wat betreft vermogen, levensduur en gebruikersbescherming", zegt productmanager Christoph Sautter. "De nieuwe grote haakse slijpers WEPBA 24-230, 24-180 en 26-230 MVT Quick ronden ons veiligheidsassortiment niet alleen af, maar zijn ook aanzienlijk duurzamer en lichter dan vergelijkbare machines op de markt."

Werken zonder ongevallen

Metabo heeft voor iedere toepassing de passende haakse veiligheidsslijper in zijn assortiment: van handzame 900 Watt- tot krachtige 2.600 Watt-machines met schijfdiameters van 115 tot 230 mm. "Wij doen er alles aan ervoor te zorgen dat ondernemingen die onze haakse slijpers gebruiken 365 dagen per jaar zonder ongevallen kunnen werken", zegt productmanager Christoph Sautter.

Dagelijkse uitdaging

Controleverlies is de hoofdoorzaak voor ongevallen met haakse slijpers, want de grote machines zijn extreem krachtig. Hoge kracht, snel draaiende schijven, zwaar staal: het werken met haakse slijpers is voor professionals een dagelijkse uitdaging. Bij controleverlies helpt de dodemansschakelaar: die schakelt de machine meteen uit, wanneer de gebruiker de schakelaar loslaat of moet laten. De mechanische schijfrem brengt de schijf binnen 2,5 seconden tot stilstand – ook bij stroomonderbreking.

Minimale terugslag

Ook het inschakelen van de machine hebben gebruikers letterlijk in de hand: met de zachtaanloop start de machine zonder schokken op tot zijn maximale toerental. Desondanks kan het bij het doorslijpen gebeuren dat de schijf in het materiaal vastklemt. De kracht van de machine raakt de gebruiker dan door de forse terugslag met volle kracht – en kan hem zo verwonden. Bij de nieuwe haakse veiligheidsslijpers WEPBA 24-230, 24-180 en 26-230 MVT Quick wordt deze terugslag door een elektronische veiligheidsuitschakeling van de motor gereduceerd. Maar ook na een plotselinge stroomonderbreking, bijvoorbeeld bij stroomuitval, is de gebruiker beschermd: de herstartbeveiliging voorkomt dat de nog ingeschakelde machine opstart, nadat de stroom weer hersteld is. De haakse slijper moet eerst uit- en daarna weer ingeschakeld worden.Minder trillingen en langere gebruikstijden

Bij het werken met haakse slijpers werken zeer hoge trillingen op hand en arm. Dat maakt het permanente gebruik van de machine moeizaam. Het actieve anti-trillingssysteem, de Metabo Autobalancer, compenseert onbalans bij doorslijp- en afbraamschijven en reduceert zo de trillingen met bijna 50%. De MetaboVibraTech-technologie (MVT) ontkoppelt de greepvlakken en dempt trillingen extra. Het resulaat: dankzij tot wel 60% minder trillingen kunnen gebruikers de gehele werkdag lang productiever en aanzienlijk langer werken. Bovendien zijn de nieuwe haakse veiligheidsslijpers van Metabo WEPBA 24-230, 24-180 en 26-230 MVT Quick  meer dan een halve kilo lichter dan vergelijkbare modellen.

Krachtig en duurzaam

"De nieuwe haakse veiligheidsslijpers met 2.400 en 2.600 Watt hebben wij voor het gebruik in de zware staalbouw ontwikkeld en met eindklanten getest", verklaart productmanager Sautter. Of het nu gaat om intensieve schuurwerkzaamheden met 180 mm-fiber- en afbraamschijven of tot 65 mm diepe zaagsneden in stalen dragers en massief staal met 230 mm-schijven: Metabo biedt met de nieuwe modellen maximale gebruikersbescherming voor ieder gebruiksdoel. "De omgevingscondities, waarin onze klanten werken, zijn extreem", legt Sautter uit. Daarom is bij de ontwikkeling bijzonder op de duurzaamheid van de machine en het remsysteem gelet. "Het mechanische remsysteem heeft geen negatieve invloed op koolborstel-standtijden, zoals dat bij elektronisch afgeremde apparaten het geval is. In vergelijking met andere elektromechanische systemen kon de levensduur van het nieuwe, puur mechanische remsysteem in onze haakse slijpers bijna verdubbeld worden", aldus Sautter. "Dat betekent voor gebruikers enorme veiligheids- en kostenvoordelen." Met de beproefde, robuuste Metabo Marathon-motor zijn de apparaten bijzonder bestand tegen overbelasting en optimaal beschermd tegen agressief metaalstof. Voor de nieuwe grote haakse slijpers van Metabo met hun veiligheidsfuncties geldt dus: ze houden het bijzonder lang uit – en samen met hen ook de gebruikers.  

Ook interessant