Nieuw accu-pack van Metabo met een langere looptijd

Bij de ontwikkeling van de accu-pack is één ding van doorslaggevend belang: de beste mogelijke capaciteit en looptijd in een zo klein mogelijk formaat. „Bij onze nieuwe accu-pack zijn wij erin geslaagd om de beste combinatie van capaciteit, looptijd en handzaamheid te maken“, zegt Jörg Stoschus, hoofd van het accu-competence centrum bij Metabo.

Met het nieuwe 18 Volt accu-pack uit Nürtingen met een capaciteit van 10.0 Ampère-uur (Ah) wordt het assortiment krachtige LiHD-accu-packs van Metabo aangevuld met een vierde variant. 

Accucellen worden continu doorontwikkeld. Bij de fabrikant van elektrisch gereedschap uit Nürtingen werkt men daarvoor nauw samen met uitermate deskundige toeleveranciers, aldus Stoschus. „Uiteraard moeten de accu's een zo groot mogelijke capaciteit bieden. Maar bij ons komt altijd één punt op de eerste plaats: de accu-packs moeten handzaam en compact blijven“, zegt Stoschus. Het gebruik en de looptijd zijn maatgevend bij de werkzaamheden die ver van een stopcontact worden uitgevoerd. „Professionals gebruiken het accu-machines omdat het hun vrijheid en mobiliteit biedt – en dat willen wij bij de doorontwikkeling van onze packs zo houden.“

Dubbele rij

De constructie van de accu-pack is dus doorslaggevend. Accu-cellen worden meestal in één, twee of zelfs in drie rijen boven elkaar gemonteerd. „Bij onze 4.0 Ah accu-pack bijvoorbeeld – de Flatpack – zijn de accu-cellen in één rij gemonteerd. Door het geringe gewicht en de compacte uitvoering is deze daarom zeer geschikt voor accu-booschroefmachines. Onze accu-packs van 5.5 Ah en 8.0 Ah hebben twee rijen en dienovereenkomstig een langere looptijd“, zegt Stoschus. „Bij onze nieuwe accu-pack van 10.0 Ah zijn wij erin geslaagd de accu ondanks een langere looptijd toch nog in twee rijen uit te voeren. Daarmee is hij dus net zo compact als de accu-packs van 5.5 Ah en 8.0 Ah, maar gaat gemiddeld ongeveer 25% langer door.“

De beste?

Welke accu is dan de beste? „Deze vraag moet echter luiden: welke accu is voor mijn toepassing de beste?“, denkt Stoschus. De nieuwe 10.0 Ah accu-pack laat zijn kracht vooral zien bij standaard toepassingen die lang duren – bijvoorbeeld het beitelen met een accu-combihamer of bij het stofzuigen. Net als bij alle Metabo LiHD accu-packs wordt de resterende looptijd door een goed zichtbare capaciteitsaanduiding aan de voorkant van de accu weergegeven. De elektronica is compleet ingegoten en voorzien van een beschermende lak en dus optimaal afgedicht en beschermd tegen stof. Het rubber aan de buitenkant zorgt voor een betrouwbare en stabiele stand en beschermt bovendien tegen stoten. De Metabo „AirCooled“-technologie koelt de cellen continu tijdens het laden. „Zoals altijd geldt voor onze accu-packs: ze zijn allemaal voor 100% compatibel met het gereedschap en de laders van Metabo, en bovendien met de machines van onze CAS-partners“, zegt Stoschus. Het 18 Volt-systeem van Metabo bestaat op dit moment uit meer dan 100 machines, binnen het fabrikantoverkoepelende accu-systeem CAS (Cordless Alliance System) zijn er meer dan 160 machines en apparaten van de op dit moment 17 fabrikanten die compatibel zijn met één accu en naar believen gecombineerd kunnen worden. 

Ook interessant