Lichter stofvrij werken met nieuwe diamantslijper van Metabo

Bij doorslijp- of slijpwerkzaamheden in beton, steen of tegels ontstaat stof, veel stof. Dat zorgt voor een vervuilde bouwplaats, is schadelijk voor de gezondheid en is bovendien verantwoordelijk voor extra slijtage van slijpschijf en motor. Wanneer bij langer gebruik ook de arm nog zwaar wordt, is dat allesbehalve aangenaam; de machines wegen al snel een kilootje of acht. Metabo zegt een oplossing te hebben: de lichte en sterke diamantslijper TEPB 19-180 RT CED met sterke doorslijpschijf met een diameter van 180-millimeter en stofafzuigkap.

“Gezien het gewicht van slechts 3,5 kg zijn toepassingsspectrum en performance uniek”, beweert Jörg Stoschus, chef van het compententiecentrum bouw en renovatie van de Duitse fabrikant.

Volgens Metabo heeft de nieuwe diamantslijper TEPB 19-180 RT CED: 

  • Dezelfde doorslijpdiepte als een grote doorslijpmachine, maar weegt slechts de helft van de in de markt gebruikelijke machines

  • Efficiënte stofafzuiging voor de bescherming van de gezondheid bij een optimaal zicht op de zaaglijn 

  • Dankzij de vele veiligheidsfuncties maximale veiligheid

Grote capaciteit, halve gewicht

Met een vermogen van 1.900 Watt slijpt de TEPB 19-180 RT CED moeiteloos tot 55 mm diepe sneden in mineraal bouwmateriaal. Alleen de grote en eveneens nieuwe slijper TE 24-230 MVT CED met een schijfdiameter van 230 mm snijdt nog dieper. Vergeleken met de conventionele diamantslijpers weegt de TEPB 19-180 RT CED echter slechts de helft: met een gewicht van net 3,5 kg incl. afzuigkap.


Turbo

De in de CED 180-set meegeleverde sterke diamantslijpschijf UP-T heeft vergeleken met een gebruikelijke doorslijpschijf een grote capaciteit; er staat niet voor niets de ‘T’ van Turbo op. Ook ten aanzien van de veiligheidsfuncties voldoet de TEPB 19-180 RT CED aan alle standaarden: met dodemansschakelaar, S-automatic veiligheidskoppeling en snel stoppen van de schijf zijn gebruikers in kritische situaties aan de veilige kant. 

Doorslijpsnede

De diamantslijper TE 24-230 MVT CED met de 2.400 Watt sterke Marathon-motor is nog beter geschikt voor nog snellere en tot 60 mm diepe droge doorslijpsnedes – bijv. om terrasplaten op maat te slijpen. Voor een bijzonder nauwkeurige geleiding heeft de machine een metalen grondplaat met rollen. „Dat is ideaal om horizontale snedes in vlak materiaal nauwkeurig uit te voeren“, aldus Jörg Stoschus. 

De universeel te gebruiken diamantslijper W 12-25 HD Set CED Plus met afzuigkap, die zonder gebruik van gereedschap kan worden gemonteerd, is de derde in het rijtje sterke diamantslijpers van Metabo. Met een schuivende snede en invalfunctie voert de compacte, 1.250 watt sterke slijper betrouwbaar tot 27 millimeter diepe snedes uit. Dankzij de metalen grondplaat met rollen kunnen lange, rechte snedes nauwkeurig worden uitgevoerd, bijvoorbeeld om tegels of kabelgoten te slijpen. Om uit de vrije hand te kunnen slijpen, kan de grondplaat eenvoudig worden verwijderd.

Stofafzuigen

De stofafzuigkappen CED 180 en CED 230 zijn gemaakt van aluminium persgietwerk. De doorslijpschijf kan indien nodig door de opening heen worden vervangen, daarvoor hoeft de kap eerst niet te worden verwijderd. Tijdens het werken wordt het stof door de aangesloten, vier meter lange antistatische slang rechtstreeks naar de alleszuiger afgevoerd. 

Ook interessant