Direct lassen van sensoren bespaart tijd Foto: Shutterstock

Het direct lassen van sensoren op staal kan veel tijd en energie besparen. Vooral de voorbereidingen kunnen zorgen voor tijdsverlies. HBM FiberSensing heeft daarom het ontwerp van de FS62 optische rekstroken aangepast. Door het dekplaatje van roestvast staal die de sensoren van FS62 hebben, kunnen ze met puntlassen direct op een metalen ondergrond gelast worden.

Bij de nieuwste versie van de FS62 optische rekstroken is het direct puntlassen op de ondergrond mogelijk zonder tijdrovende voorbereidingen. Dit kan door middel van een groot aantal draagbare lasapparaten. “Door het vermogen te verminderen dat nodig is voor het lassen wordt de installatie eenvoudiger en kunnen ook technici die geen ervaring hebben met het lassen van rekstroken, de klus nu eenvoudig uitvoeren”, leggen de ontwikkelaars van HBM FiberSensing uit. De FS62 is flexibeler door een dunnere en minder stijve doorsnede. Hierdoor is het ook mogelijk om op gebogen oppervlaktes te monteren.

Meerdere redenen

HBM FiberSensing heeft FS62 de optische rekstroken opnieuw ontworpen om de Fiber Bragg Gratings (FBG) minder te belasten vóór de montage. Op die manier moest deze robuuster worden en langer mee gaan. “Omdat de glasvezels niet continu onder spanning staan, is de belasting van de glasvezel lager als ze uitgerekt worden. Hun normale weerstand is door het gebruik van verstevigde kabels gehandhaafd, zodat ze ook de toepassing in ruwe omstandigheden in het veld kunnen overleven.”

Betere verbindingen

Door te installeren zonder lijm te gebruiken wordt een betere verbinding met de ondergrond gegarandeerd. Hierdoor blijven de verbindingen langer operationeel. De FS62 sensor is zodoende het meest geschikt voor werk in het veld. Denk hierbij aan verbindingen op pijpleidingen, heavy duty machines zoals hijskranen, turbines en generatoren of op installaties zoals windmolens, spoorwegen, bruggen en andere stalen constructies, waar rek gemeten moet worden.

Specificaties

De FS62 sensoren kunnen samenwerken met de gebruikelijke optische interrogators en zijn geschikt voor remote monitoring. Het inzetten op grote afstand van de data-acquisitie apparatuur is daardoor mogelijk. De sensor van de FS62 gebruikt 9 μm glasvezel en roosters met een hoge reflectie. Hierdoor kunnen ze grote afstanden overbruggen tussen de interrogator en de sensoren. “De glasvezel is bovendien compatibel met standaard glasvezel zoals die in de telecommunicatie gebruikt wordt, zodat de data-overdracht geen probleem is.” Andere sensoren uit de FS-lijn zijn compatible met de FS62 zodat de lasbare FS62 optische rekstroken in één enkele glasvezel in serie geplaatst kunnen worden. Ook een voorgeconfigureerde reeks is leverbaar. 

Foto: persbericht HBM FiberSensing

Ook interessant