Metselrobot klaar om 1000 bakstenen per uur te metselen Beeld: Fastbrick Robotics

Al in 1994 lagen de eerste plannen op tafel, maar metselrobot Hadrian X is nu klaar om aan de slag te gaan. Het Australische bedrijf Fastbrick Robotics heeft pasgeleden de mechanische constructie van de metselrobot afgerond. De machine kan ruim 1000 bakstenen per uur metselen en wordt de komende maanden uitgebreid getest. Eind van het jaar zal de robot zijn eerste huis met 3 slaapkamers en 2 badkamers bouwen.

In de Australische stad Perth is een flink tekort aan metselaars. Fastbrick Robotics heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een oplossing van dit probleem door een metselrobot te ontwikkelen. Het Amerikaanse Caterpillar investeerde in 2017 al 2 miljoen dollar om Hadrian X mogelijk te maken. Mogelijk wordt in een later stadium nog eens 8 miljoen dollar in de verdere ontwikkeling en commercialisering van de robot gestoken.

Stabilisatietechnologie

De metselrobot zit in een vrachtwagen die zo de bouwplaats op gereden kan worden. Met een robotarm van dertig meter lang kan Hadrian X vanuit één plek op de bouwplaats op allerlei verschillende plekken metselen. Dit doet de robot op basis van een 3D-ontwerp in Solidworks, waarna hij zonder verdere menselijke bemoeienis aan de slag gaat. Door gebruik te maken van de Dynamic Stabilisation Technology (DST) – ook zelf ontwikkeld door Fastbrick Robotics - metselt de robot ook nauwkeurig bij bijvoorbeeld wind.

Fastbrick Wall System

De robot metselt door middel van het Fastbrick Wall System. Dit betekent dat hij gebruik maakt van bakstenen die een stuk groter zijn dan reguliere bakstenen: circa 12 keer zo groot. De blokken worden aan elkaar vast gemaakt met behulp van een speciale stof, die in slechts 45 minuten hecht en volgens Fastbrick Robotics betere thermische en akoestische eigenschappen heeft dan traditionele specie. Metselen doet de robot geheel automatisch en op een rap tempo: Hadrian X metselt ongeveer 1000 bakstenen per uur. Met deze snelheid kan de robot in ongeveer twee dagen tijd een volledige woning metselen.

Bekijk hieronder de video over de werking van Hadrian X.

Ook interessant