Pilot met slimme 3D-camera’s in de bouwkraan Beeld: Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen b.v.

Door middel van BIM kan je bouwprojecten van te voren eenvoudig monitoren. Een goede technologie om de voortgang tijdens de bouw te monitoren ontbrak echter nog. Het inzetten van drones is bijvoorbeeld niet altijd mogelijk. Daarom experimenteert Bouwbedrijf M.J. De Nijs en Zonen nu met de inzet van 3D-camera’s.

4D-BIM-voortgangscontrole

De Nijs, specialist in binnenstedelijk bouwen aan grote en kleine, vaak ingewikkelde projecten, voert de pilot uit in samenwerking met Pix4D. Door 3D-camera’s in de giek van de bouwkraan te monteren, worden de hele dag foto’s gemaakt van de bouwplaats. Deze foto’s worden verzonden naar een softwaresysteem die ze transformeert naar een 3D-pointcloud. Deze laadt ze vervolgens een 3D-BIM-model. Doel is met dit systeem de voortgang van de bouwproductie te kunnen monitoren en te koppelen aan bestaande digitale planningen, oftewel: 4D-BIM-voortgangscontrole. Bovendien kun je met de 3D-camera’s aan kwaliteitscontrole doen en bevindingen documenteren.

Veelbelovende resultaten

De pilot vindt plaats op het project de Steltloper in Amsterdam. Het gaat om een appartementengebouw van 19 bouwlagen met 126 appartementen en bergingen en een parkeergarage met 88 parkeerplaatsen. De digitale modellen van de 3D-camera’s worden nu gebruikt voor het ondersteunen van de lean-dagstart en voor het houden van overzicht op de voorraden op de bouwplaats. Ook kunnen de foto’s straks gebruikt worden als naslagwerk voor de beheer- en onderhoudsfase. 

Onderstaande foto geeft de scherpte van de foto's weer.

Ook interessant