Bouwbedrijven stappen over op virtueel bouwen Foto: Shutterstock

Werkt jouw bedrijf eigenlijk al papierloos? Het werken zonder papier maakt onderdeel uit van BIM. CAD & Company wil in het nieuwe jaar verder inzetten op virtueel en papierloos bouwen.

“2017 was een jaar vol BIM en innovatie in de bouw”, laat het bedrijf weten. Maar daar blijft het niet bij, want met vijf BIM-samenwerkingsboxen willen zij de transitie doorzetten. “CAD & Company laat bouwend Nederland kennismaken met papierloos bouwen en is op zoek naar bedrijven met een nieuw openbaar project in het eerste kwartaal van 2018.”

Hoe werkt het? 

Wanneer een bedrijf bezig is met virtueel bouwen, wordt een project eerst virtueel in 3D gebouwd. Deze methode wordt al steeds vaker toegepast. Ook het bedrijf Lokhorst Bouw en Ontwikkeling is overgestapt. “Met virtueel bouwen hopen wij foutloos te kunnen bouwen en voor de daadwerkelijke bouw alles van tevoren inzichtelijk te hebben,” is hun uitleg.

Overstappen kost tijd 

De overstap heeft is niet van de één op andere dag geregeld. Het vereist grote veranderingen van bestaande processen, zoals papierloos bouwen door het samenwerken en beheren van documenten in de cloud. Om dat voor elkaar te krijgen, is BIM 360 Docs ontwikkeld. CAD & Company: “Met BIM 360 Docs beheer je alle documenten op één locatie in de cloud met toegang voor het hele projectteam. Van tekeningen en modellen en van ontwerp tot en met uitvoering.” En dat heeft volgens de ervaringsdeskundige van Lokhorst werkt dat wel zo prettig. “Samenwerken in BIM 360 Docs vraagt om een goede projectinrichting en discipline van alle partijen. Uiteindelijk denk ik dat het ideaal is voor overzichtelijk documentbeheer. Documenten zijn zo altijd en overal beschikbaar en je kunt veel makkelijker documenten delen.”

Samenwerkbox

CAD & Company biedt een box aan die bestaat uit verschillende bouwstenen voor digitaal samenwerken en communiceren. Op die manier wil het bedrijf bedrijven bewegen om gedag te zeggen tegen de papierwinkel en virtueel bouwen te omarmen. 

Ook interessant