Digitalisering dringt nu ook door op de bouwplaats Copyright: Skanska, beeld: Panasonic

Kan de verwachte schaarste aan gekwalificeerde bouwvakkers worden opgevangen door een toenemende automatisering van de bouwsector? Veel bedrijven zijn al volop bezig met softwareoplossingen waardoor bouwvakkers sneller en nauwkeuriger kunnen werken. Robuuste tablets bijvoorbeeld, zorgen voor een optimale projectimplementatie.

Bedrijven zoals Autodesk en FARO Technologies zijn al volop bezig met de ontwikkeling van softwareoplossingen waarmee bouwvakkers sneller en met minder fouten kunnen werken. De ondersteunende hardware die de bedrijven daarvoor nodig hebben moet voldoen aan andere kwalificaties. Robuustheid, leesbaarheid van het scherm en water- en stofbestendigheid zijn basisvoorwaarden om de voordelen van hun digitale hulpmiddelen ook op de bouwplaats optimaal te kunnen benutten. 

Construction 4.0

Zo ook het bouw- en vastgoedbedrijf Skanska. Dat is al een aantal jaren bezig met de overstap naar Construction 4.0, de digitalisering van de bouwindustrie. De eerste stap in dat proces is de introductie van intelligente hulpmiddelen en de digitalisering van alle werkzaamheden. Daarvoor introduceerde Skanska Toughbook tablets en notebooks op een aantal geselecteerde kantoren en bouwplaatsen, zodat het gebruik van papier wordt teruggeschroefd, de stroom aan informatie wordt gestroomlijnd en georganiseerd en, het belangrijkste van allemaal, de voordelen van een geïntegreerde aanpak van projectimplementatie optimaal worden benut.

De tablets dienen als digitale kantoren, waarbij ingenieurs toegang hebben tot projectinformatie, kunnen werken met CAD- en BIM-software en gebruik kunnen maken van gespecialiseerde toepassingen. Skanska heeft 100 tablets in gebruik genomen die helemaal op maat zijn gemaakt voor de behoeften van het bedrijf en die zijn uitgerust met gespecialiseerde toepassingen, zoals elektronisch documentenbeheer en BIM-software. Hierdoor hebben ingenieurs op bouwplaatsen toegang tot actuele informatie over projecten en kunnen die eenvoudig updaten. Voor ingenieurs zijn de tablets nu een hulpmiddel om mee te werken en te communiceren, niet alleen op kantoor maar ook op de bouwplaats.

Versterkte behuizing

De apparaten van Panasonic werden vooral vanwege de versterkte behuizing gekozen. Het model Toughpad FZ-G1 is een volledig robuuste oplossing met een slipvaste afwerking. De tablet is water- en stofbestendig en de schokbestendige systemen zorgen ervoor dat valpartijen tot een hoogte van 180 cm worden opgevangen. Toughpad weerstaat tevens extreme temperaturen, regen en sneeuw en kan zelfs met dikke werkhandschoenen worden bediend. Het 10,1-inch WUXGA-scherm is ook buiten goed te lezen en is groot genoeg om technische tekeningen, plattegronden en diagrammen weer te geven.

“De grootste uitdagingen waren voor ons het toegankelijk maken van informatie over ontwerpen en het vervangen van papieren documenten door digitale versies. We hebben de markt afgespeurd naar een efficiënte tablet die ook gebruikt kan worden op een bouwplaats. De Panasonic Toughpad-tablets voldoen aan deze criteria en zijn, niet onbelangrijk, volledig ingesteld op onze eisen. Dit heeft ons geholpen bij het stroomlijnen van de informatiestroom en zo de efficiëntie van de bouwwerkzaamheden verhoogd”, zegt Aleksander Szerner, Manager of Digitalization and Smart Equipment Technology bij Skanska.

De implementatie van de Panasonic-apparaten bij Skanska duurde minder dan 4 maanden. Dankzij de intuïtieve bediening van de tablets heeft het bedrijf de voorbereidende training over kunnen slaan en raakten de werknemers snel gewend aan de nieuwe apparaten.

Ook interessant