Nieuwe 3D-toepassing maakt van systeemplafond een lust voor het oog Bron: Rockfon

Rockfon heeft een compleet nieuwe toepassing van het standaard systeemplafond ontwikkeld. Het betreft een 3D-toepassing die architecten in staat stelt een goede akoestiek te realiseren en tegelijkertijd te spelen met de hoogtes en patronen van plafondpanelen. Dat biedt vrijwel oneindige ontwerpmogelijkheden.

Rockfon® (onderdeel van de ROCKWOOL Group) heeft het nieuwe systeemplafond samen met interieurarchitect Gerben van der Molen van Stars Design uit Schiedam ontwikkeld. Van der Molen: “Ik heb het bedacht als antwoord op de vraag die ik mezelf stelde: hoe kunnen we systeemplafonds maken die functioneel, betaalbaar en toch mooi zijn? De basisgedachte is om van het nadeel van een systeemplafond - de zichtbare ophangconstructie - een voordeel te maken door de ophangconstructie te benadrukken”, licht hij toe. “Alle fabrikanten willen hun systeemplafond zo strak mogelijk gemonteerd zien, maar door de constructie een kleur te geven en de platen er schuin in te leggen ontstaat juist een zeer fraai en decoratief beeld. Vanuit elke hoek bezien biedt het bezoekers een ander perspectief. Als interieurarchitect vind ik het echt een versterking van het complete interieurontwerp.”

Speelse blikvanger

Hotel Theater Figi in Zeist heeft de primeur van het eerste Rockfon 3D-systeemplafond in Nederland. De toepassing is in zwart-wit uitgevoerd in de theaterfoyer. Hoewel de complete foyer is vernieuwd tijdens een grondige renovatie van het hotel, lijkt het plafond de grote aandachtstrekker, vertelt directeur Victoria Ruijs van Figi. “Al onze gasten beginnen er over, het is echt een blikvanger.” Zelf is ze ook enthousiast over het ontwerp en design, dat is uitgevoerd met Rockfon Blanka, een plafondpaneel met een uiterst mat en extreem wit oppervlak (L-waarde: 94,5), en een zwart ophangsysteem. “Ik vind het echt een mooi, speels plafond dat de juiste uitstraling heeft voor ons hotel-theater. Het maakt het ontwerp van de foyer helemaal af”, zegt Ruijs. Ook is alle installatietechniek goed toegankelijk.

Eenvoudige upgrade

De ontwikkeling van een compleet nieuw systeem (nieuwe profielen en panelen) bleek niet nodig, want het concept en de looks konden gerealiseerd worden door bestaande Rockfon profielen te combineren met een (iets aangepast) bestaand plafondpaneel. “Ons uitgangspunt is altijd geweest om met bestaande producten en tegen een geringe meerprijs, een compleet nieuwe uitstraling en beleving te creëren”, vertelt Sven van Ool, technical service manager Rockfon. “Hierdoor is het systeem ook makkelijk en budgetvriendelijk te realiseren in bestaande situaties waarbij het zichtbare plafondsysteem vervangen wordt en vervolgens meteen een ‘upgrade’ krijgt.”

De unieke look en feel in de foyer van Hotel Theater Figi is gemaakt met het standaard Chicago Metallic™ ophangsysteem. Dat is een T24-profielsysteem met panelen van 60 cm bij 60 cm waarbij de T-profielen worden omkaderd met zogeheten C-profielen, ofwel bestaande (op maat gemaakte) ‘omkaderprofielen’. Het standaard vlakinlegpaneel is daarbij iets smaller dan normaal (57,5 cm in plaats van 59,4 cm) en wordt schuin in het profiel gelegd; zo ontstaat het fraaie eindresultaat.

Goede akoestiek

Het eindresultaat mag er zijn: het plafond oogt speels, maar ook chique en sfeervol. Dankzij de strakke montage is alle installatietechniek fraai weggewerkt en toch goed toegankelijk. Doordat het plenum is afgesloten wordt aan specifieke eisen met betrekking tot rookontwikkeling voldaan. Ook op het gebied van lichtdiffusie, comfort en akoestiek presteert het nieuwe systeemplafond uitstekend; het 3D-patroon doet geen afbreuk aan de prestaties die een regulier systeemplafond levert. “Als er al iets verandert aan de akoestische prestaties, zal dit naar verwachting enkel positief zijn”, stelt Van Ool. Bij het gebruik van de Rockfon Color-all® plafondpanelen wordt de hoogste geluidsabsorptie (αw = 1,00, klasse A) en brandreactie (A1) behaald.

Ook interessant