Bijzonder bladerdak maakt van duurzaamste kantoorgebouw een eyecatcher Bron: Hunter Douglas

Het meest duurzame getransformeerde kantoorgebouw van Nederland staat in Amsterdam. Het pand van de Goede Doelen Loterij heeft niet zomaar een dak, maar een speciaal op maat gemaakt “bladerdak” van innovatieve plafondpanelen. Een bijzonder project.

Voor de entree van het iconische gebouw aan de Zuid-As ontwikkelde Hunter Douglas, producent van architecturale plafondsystemen, een bijzonder dak. Het heeft niet alleen opvallende esthetische kenmerken, maar bevat ook innovatieve techniek, die het gebouw bijzonder maakt. Mede dankzij dit plafond heeft het gebouw heeft het hoogst haalbare duurzaamheidslabel gekregen: BREEAM Outstanding.

Natuurlijke lichtinval

Terry Woudenberg is projectadviseur bij Hunter Douglas en is nauw betrokken geweest bij de vertaalslag van het ontwerp naar de technische oplossingen voor het bladerdak. “Het idee van de architecten was om in het plafond een bladerenmotief te creëren waarmee een lichtinval ontstaat alsof het een lommerrijke omgeving betreft”, legt Woudenberg uit. “Zowel binnen als buiten hebben de stalen kolommen van de draagconstructie de grillige vorm van bomen en takken. Vandaar dat het plafond ook op een bladerdak moet lijken om in dit beeld te passen.”

3500 m2 bladermotief

Woudenberg vertelt dat Hunter Douglas hiervoor een vlak plafond van in totaal 3500 vierkante meter dakpanelen heeft ontworpen en geproduceerd, waarbij de verhouding tussen de binnen- en buitenpanelen gelijk is. De panelen bestaan uit vier vierkante tegels van 650mm bij 650mm die in een aluminium profiel zijn bevestigd. “Het motief bestaat uit vier driehoekbladeren die in verschillende hoeken naar beneden zijn gevouwen. De vier bladeren zijn in 58 verschillende soorten zettingen als een ingewikkelde puzzel in het plafond gelegd. De hoeken van de panelen kunnen als bladeren bewegen. Geen enkel profiel is hetzelfde, waardoor deze bijzondere lichtinval ontstaat”, zegt Woudenberg.

Energiebesparende panelen

De 58 panelen hebben verschillende posities in het plafond die verschillend afgesteld kunnen worden, dus ze kunnen open- of dichtgezet worden, als een schaduwrijke, koele plek onder een boom. Laurens Schepers, projectmanager en teamleider engineering bij Hunter Douglas vertelt dat door de afstelling van daglichttoetreding in het plafond, elektriciteit wordt bespaard. “In de zomer wordt het licht in het atrium gefilterd, om het gebouw minder op te warmen. En in de winter komt er genoeg licht binnen dankzij het ontwerp. Dit bespaart energie omdat er dan geen kunstlicht nodig is”, zegt Schepers.



Duurzaam en corrosiebestendig

Om het buitendak bestand te maken tegen weersinvloeden heeft Hunter Douglas zorgvuldig onderzoek verricht naar de juiste milieuvriendelijke materialen. Het bedrijf gebruikt aluminium profielen die voor 95% bestaan uit gerecycled materiaal en voor 5% uit een corrosiebestendige, hoogwaardige aluminiumlegering en die voorzien zijn van een transparante, gepoedercoate laag. Daarnaast had Hunter Douglas de taak om de plafonddelen te voorzien van een matspiegelende laag en kleur voor de juiste reflectiewaarden. Hiermee wordt een natuurlijke uitstraling met een afgezwakte weerkaatsing gerealiseerd. “Deze extra kwaliteiten hebben niet alleen een esthetische waarde, maar ook een duurzame, corrosiebestendige waarde”, geeft Woudenberg aan.

Speciale dikke extrusieprofielen

Bij dit renovatieproject werkte Hunter Douglas nauw samen met Verwol Interieurrealisatie uit Delft, die de constructie van het complete dak heeft gebouwd. Mark van Vliet is projectleider bij Verwol: “Vanwege de windbelasting heeft Hunter Douglas voor het dak buiten speciale dikke extrusieprofielen ontworpen. Dat maakte het monteren ervan vrij bijzonder en ingewikkeld”, vertelt Van Vliet. “Hunter Douglas heeft berekend dat vanwege de windbelasting op het dak de 2 mm dikke buitentegels uit voorzorg 0.5 mm dikker moeten zijn dan de 1.5 mm dikke binnentegels. “Knap aan de engineering van dit dak is dat Hunter Douglas elke tegel apart heeft ingetekend zodat elke tegel anders in het profiel is gelegd. Voor de montage waren de tegels genummerd waardoor ze ook op de juiste plek terechtkwamen. Het was een flinke puzzel voor ons om de juiste type panelen op de juiste plek te monteren.” Van Vliet houdt wel van dit soort technisch ingewikkelde uitdagingen. Hij is dan ook zeer trots op het resultaat. “Het gebouw is door dit plafondsysteem een echte eye catcher aan de Zuidas geworden!”. 

Ook interessant