Plaatmateriaal van rijsthulzen alternatief voor hout

Hout is mooi als gevelbekleding, schutting of buitenmeubel, maar heeft relatief veel onderhoud nodig. Er zijn echter diverse alternatieven op de markt die bovendien vaak duurzaam zijn. Een van die materialen is Simowood, een biobased materiaal, dat voor een groot deel bestaat uit rijsthulzen.

Simowood is gemaakt volgens Resysta receptuur. Het bestaat voor 60% uit rijsthulzen, 22% steenzout en 18% minerale olie. Simowood is milieuvriendelijk en uitstekend bestand tegen de meest extreme weersinvloeden van zon, regen, sneeuw en zout water. Na gebruik is het materiaal 100% recyclebaar.

Biobased schutting 

Fiberplast uit Drachten ontwikkelt, produceert en levert circulaire bouw-, sport- en houtalternatieven en biedt onder andere biobased schuttingen aan van Resysta. Deze schuttingen zien eruit en voelen als hout, maar er komt geen boom aan te pas. Het gebruikte Simowood is weersbestendig, slijtvast, kleurecht en levensloopbestendig. De schutting is te bewerken als hout. Het materiaal vergrijst vrijwel niet, maar wel kan - net als bij hout - de kleur iets vervagen. Dit kan worden tegengegaan door gebruik te maken van beits. Hiermee wordt tevens de gemiddelde levensduur verlengd.

Lage vochtopname 

De samenstelling van een Resysta biobased schutting zorgt ervoor dat het materiaal sterk is, lang mee gaat en niet zal gaan rotten. De bestendigheid van het materiaal geeft de mogelijkheid de planken rechtstreeks in de grond te plaatsen. De rijstvliesbasis is van nature waterdicht, wat het materiaal een lage vochtopname geeft. Hierdoor is de kans dat er scheurtjes ontstaan of splintert laag. Ook zet het materiaal weinig uit bij grove temperatuurschommelingen.

Ook interessant