Bespaar tijd met zelfborende schroefdeuvels Beeld: HECO-Schrauben

HECO-Schrauben, Duitse fabrikant van schroef- en bevestigingssystemen, heeft een nieuw assortiment zelfborende schroefdeuvels voor hout-staalverbindingen op de markt gebracht. Vooral bij de constructie van meerlaags hout-staalverbindingen moeten zelfborende schroefdeuvels voor een duidelijke vereenvoudiging en versnelling van het werkproces zorgen.

Typische toepassingen voor de schroefdeuvels in de houtbouw zijn bijvoorbeeld de constructie van hoekverbindingen, oplegverbindingen, vakwerkverbindingen en paal-regelverbindingen. De schroefdeuvels uit het HECO-WS systeem (wood & steel) kunnen gebruikt worden voor meerlaags hout-staalverbindingen.

Zelfborende kop

Het belangrijkste kenmerk van de deuvels is de zelfborende kop die gemakkelijk door staalblik van 5 tot 10 mm boort. Bij het maken van een verbinding hoeft het hout alleen maar ingezaagd te worden, waarna de staalplaten ingeschoven worden. Daarna wordt de deuvelpin zonder voorboren in het materiaal gedreven. Drie staalplaten met een dikte van 5 mm of een staalplaat van tien mm dik kunnen in één keer doorboord worden. 

De perfect passende verbinding zorgt voor een optimale constructie, waaraan achteraf geen aanpassingen meer noodzakelijk zijn. Het houtoppervlak aan de achterzijde wordt niet doorboord, waardoor de verbinding alleen aan de inboorkant zichtbaar is. Daardoor zijn optisch fraaie oplossingen mogelijk. Omdat de schroefdeuvels een stuk schroefdraad onder de kop hebben, zijn ze indien gewenst ook weer te demonteren.

In de voorproductie én op de werkplaats

De zelfborende schroefdeuvels kunnen zowel in de voorproductie als op de bouwplaats zelf verwerkt worden. In de regel worden ze net tot op het houtoppervlak ingedraaid of licht verzonken. Met behulp van een diepte-aanslag kunnen ze ook gelijkmatig tot net boven het houtoppervlak of dieper ingeschroefd worden; bijvoorbeeld als er nog een brandwerende bedekking aangebracht moet worden.

Ook interessant