Staal in de interieurbouw Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau ’t Kofschip. Beeld: Shutterstock.com.

Het werk van een interieurbouwer is nooit hetzelfde. Steeds nieuwe locaties, nieuwe opdrachtgevers, andere voorkeuren en andere trends. Dat houdt in dat er veel materialen zijn waarmee gewerkt kan worden. Staal is er eentje van.

Met staal is in een interieur veel te doen. Het is duurzaam en sterk, en het geeft een ruimte een stoere industriële uitstraling. Het mooie is dat staal zowel in de constructie als puur decoratief verwerkt kan worden. Een interieurbouwer die staal kan verwerken, heeft dus verschillende mogelijkheden. Elementen zoals een deur, een trap, een balie of een bar kunnen heel mooi in staal worden uitgevoerd. Puur, of gecombineerd met andere materialen zoals hout, glas of beton. Staal past in een modern interieur, maar een ervaren interieurbouwer kan er ook in een woning of gebouw uit een ander tijdperk wonderen mee verrichten. Bijvoorbeeld door het ontwerpen van bijzondere suitedeuren in een jaren ’30 woning. Door een frame van staal te combineren met glas blijven beide kamers licht maar kunnen ze toch van elkaar gescheiden worden. 

Werk je als interieurbouwer veel samen met een interieurstylist, dan kan hij/zij het interieur een extra impuls geven door de industriële stijl door te voeren in de details. Door het materiaal op veel manieren terug te laten komen, wordt de uitstraling nog eens versterkt. 


Koud en warm
‘Staal is koud’ wordt veel gezegd. En inderdaad is een interieur dat puur uit stalen elementen bestaat misschien wat kil en zakelijk. Dat kan in een kantooromgeving een prima keuze zijn. Met hier en daar een grote plant is gemakkelijk wat kleur en leven aan de ruimte te geven. In een woonomgeving is alleen staal geen aanrader, daar moeten wat warme elementen aan toegevoegd worden. Ook hier kan een interieurstylist het werk van de interieurbouwer versterken. Door zachte materialen en kleur toe te voegen, komen de stalen elementen juist mooier naar voren en ontstaat er een balans. Poedercoaten
De meest voorkomende kleur staal is zwart, maar door staal te poedercoaten kan het iedere willekeurige kleur krijgen. Poedercoaten is niet alleen een decoratief proces. De verflaag beschermt het materiaal tegen corrosie en tegen de invloed van zonlicht, maakt het oppervlak slag-, kras- en stootvast, en verlengt de levensduur. Interieurbouwers kunnen een object van staal laten poedercoaten in een spuitinrichting, maar wie veel met staal werkt, voert deze klus meestal graag zelf uit. Afhankelijk van het product en waar het voor bedoeld is, wordt het type coating gekozen. Voor machines en objecten die binnen komen te staan, is een coating op basis van epoxy heel geschikt. Objecten die buiten een plek krijgen, moeten worden gecoat met een mengsel op basis van polyester want dat beschermt het beste tegen UV-straling. De coating wordt aangebracht door het poeder op het voorwerp te spuiten. Dat gebeurt door middel van elektrostatische kracht. Het voorwerp wordt elektrisch geaard, de poederverf wordt gemengd met een luchtmengsel verneveld en elektrostatisch geladen. Het geaarde voorwerp trekt de poederverfdeeltjes aan. Door het voorwerp vervolgens in de oven te verhitten, wordt het poeder eerst vloeibaar en daarna hardt het uit. Binnen de interieurbouw kun je met een mooi ontworpen en uitgevoerd, én strak en egaal gepoedercoat object echt een verschil maken: een unieke blikvanger die jarenlang mooi blijft. 

Ook interessant