Hollewanddozen belangrijk bij brandwerendheid van wanden Foto: persbericht ABB

Wanneer een gebouw in de brand staat, is snelheid uitermate noodzakelijk. Daarbij is het belangrijk dat de brand niet overslaat naar andere ruimten. Vaak is dit moeilijk te voorkomen, maar daarbij is het noodzakelijk om de branddoorslag zo lang mogelijk uit te stellen. Brandwerende wanden en deuren werken daarbij goed, maar ook hollewanddozen spelen een belangrijke rol. ABB komt met een nieuw type: de nieuwe HW52-F.

Volgens ABB voldoet de HW52-F hollewanddoos aan alle eisen. Zo is het product brandwerendheid, energiezuinigheid en geluidsisolatie.

Voldoen de producten aan de test?

In het bouwbesluit zijn regels opgenomen omtrent de brandwerende en woningscheidende wanden. Deze gelden alleen niet voor toepassingen van inbouwbozen. Doordat er een opening nodig is voor het plaatsen van de inbouwdozen, ontstaat er een zwakke plek in de constructie en daarbij kan een versnelde doorslag van rook en vuur naar een andere ruimte plaatsvinden. Wanneer een fabrikant aangeeft dat een wand 60 minuten brandwerend is, kan de plaatsing van een inbouwdoos de wand aanzienlijk verzwakken waardoor de brand sneller dan aangegeven doorslaat.

Combinatie goed testen

Zelfs wanneer de verschillende componenten brandwerend zijn, is het nog niet direct zo dat de combinatie tussen de producten ook brand ook goed weert. Om dat te weten, wordt aangeraden uitvoerige test uit te voeren. Zo moeten de installatiedozen zijn getest in het type holle wand dat gaat worden gebruikt bij de bouw. “Als bij de inbouw van het schakelmateriaal alle aanbevelingen worden opgevolgd, voldoet de brandwerendheid van de wand aan de eisen van het bouwbesluit”, legt ABB uit.

Welke gipsplaat kies jij?

“Naast de combinatie van wand en inbouwdoos, is het type gipsplaat een cruciale factor.” Zo wordt de A-plaat veelvuldig gebruikt en bij een dubbele beplating is deze al voor 60 minuten brandwerende. Wanneer er alleen een wanddoos wordt geplaats, wordt het al lastiger om aan de eisen te voldoen. “Juist die garantie geeft ABB, omdat zij de combinatie tussen HW52-F en A-gipsplaat uitgebreid heeft laten testen door een onafhankelijk laboratorium.”

Ook interessant