Bouw en Installatie Hub 30 november 2023

Pilotproject haalt jaren ’60 woningen van gas af met warmtepompen

In een pilotproject is recentelijk een aantal jaren 60 woningen gasloos gemaakt met warmtepomp Vincent en een voorraadvat van Itho Daalderop. Deze verduurzaming hoort bij een pilotproject van woningcorporatie deltaWonen en Trans-id, samen met Itho Daalderop en Klimaatgarant onderdeel van de Climate for life groep

De installatie van lucht/water-warmtepomp Vincent in combinatie met een 200L voorraadvat is onderdeel van een pilot met in totaal vijf woningen van deltaWonen, waaronder twee eengezinswoningen uit 1964 in Zwolle en drie jaren ‘80 woningen in Kampen. 

Bij het pilotproject in Zwolle en Kampen is gekozen voor de Vincent all electric opstelling. Dankzij het ontbreken van een buitendeel wordt Vincent volledig binnen in de woning opgesteld. Hierdoor is de warmtepomp snel en gemakkelijk te plaatsen en te onderhouden en is er geen buitenruimte nodig. 

Goed variëren

Daarnaast is Vincent dankzij zijn compacte formaat makkelijk inpasbaar, zelfs op kleine zolders en onder schuine daken. Dat bevestigt ook installateur Albaro Metselaar, namens De Vreeden Installatietechniek betrokken bij de pilot: “Dankzij de flexibele slangen en aansluitingen, kun je met Vincent in de bestaande bouw goed variëren. De opstelling met Vincent en het voorraadvat is gemakkelijk aan te passen, bijvoorbeeld aan de huizen in deze pilot. Dit zijn eigenlijk standaard verhuurwoningen voor een woningbouwcorporatie.” Ook het plaatsen van de dakkap ervaart hij als gemakkelijk in de montage. “Als installateur hebben we al meerdere tientallen warmtepompen van Vincent geplaatst. En ja, we merkten gewoon dat het prettig werken was, omdat het makkelijk en flexibel was”, voegt hij toe. 

Uitdaging

DeltaWonen heeft ca. 15.000 woningen in beheer in de gemeenten Zwolle, Kampen en Oldebroek. De corporatie is druk bezig met verduurzaming van haar woningportefeuille. Ze streeft ernaar om voor 2030 circa 3100 woningen te verduurzamen. Dat komt neer op zo’n 450 wooneenheden per jaar, een hele uitdaging. Daarom heeft zij Trans-id gevraagd om mee te denken over de invulling van deze pilot met een aantal modelwoningen. Trans-id heeft ruime ervaring op het gebied van verduurzaming bij bestaande woningbouw; van planontwikkeling tot installatie. De diverse warmtepompen van Itho Daalderop, die zowel hybride als all electric oplossingen bieden, spelen hierbij een belangrijke rol.

Bouw & Installatie Hub

Dit is een artikel van Bouw & Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Bouw & Installatie Hub

Alles over Bouw & Installatie