Bouw en Installatie Hub 7 september 2023

Nieuwbouwhuizen worden steeds duurder

Nieuwbouwwoningen worden steeds duurder ten opzichte van bestaande woningen en staan ook veel langer te koop. WoningBouwersNL, brancheorganisatie voor ontwikkelaars en bouwondernemers, noemt deze scheefgroei een zorgwekkende ontwikkeling.

In Nederland is het verschil in prijs tussen een nieuw te bouwen huis en een bestaand huis gemiddeld gestegen tot 86.000 euro. Dit wordt gedeeltelijk veroorzaakt door de aanzienlijk gestegen bouwkosten. Het duurt nu gemiddeld 58 dagen langer om een nieuw te bouwen huis te verkopen in vergelijking met een bestaand huis. Een recent rapport dat op woensdag is gepubliceerd, meldt dat met name de vraag naar nieuwe, dure appartementen in het afgelopen halfjaar sterk is afgenomen.

“Wat het meest verontrustend is, is dat in sommige regio’s nieuwbouw lijkt te worden buitengesloten van de markt. In Zuid-Holland bijvoorbeeld is het prijsverschil tussen een gemiddeld nieuw te bouwen huis en een bestaand huis opgelopen tot maar liefst 228.000 euro,” aldus de onderzoekers.

In bijna alle provincies heeft de verkoop van nieuwbouwwoningen het afgelopen halfjaar een zware klap gekregen, met uitschieters in Friesland (een daling van 66 procent), Zeeland (een daling van 64 procent) en Drenthe (een daling van 56 procent).

Onwenselijk

Vanwege de slechte verkoop van nieuwbouwwoningen worden ook veel bouwprojecten stopgezet. “Er worden ook minder bouwplannen ontwikkeld. Gezien het grote tekort aan woningen is dit maatschappelijk gezien zeer onwenselijk,” concludeert de brancheorganisatie.

Volgens de bouwers betekent dit onder andere dat er meer kleine, betaalbare appartementen moeten worden gebouwd en minder grote, dure exemplaren. Ook moet er veel meer ruimte worden gecreëerd voor de bouw van reguliere huizen. “Met name aan de randen van dorpen en steden zijn er tal van mogelijkheden om de woningbouw aanzienlijk te vergroten door middel van kleinschalige uitbreidingen, zoals het toevoegen van een extra straat.”

Eerder werd al bekendgemaakt dat de verkoop van nieuwbouwwoningen in de eerste helft van dit jaar sterk is gedaald tot iets meer dan 9000 woningen. Dit is het laagste aantal sinds het crisisjaar 2013, mede als gevolg van reguleringen van de overheid die veel woningbeleggers hebben afgeschrikt.

Voor het komende jaar verwacht WoningBouwersNL wel dat de marktomstandigheden iets zullen verbeteren. Maar: “de nieuwbouwmarkt bevindt zich nog steeds in zwaar weer, zolang doorstromers afwachtend blijven en beleggers zijn teruggetrokken, en woningcorporaties het gat dat zij achterlaten slechts gedeeltelijk kunnen opvullen.”

Bouw & Installatie Hub

Dit is een artikel van Bouw & Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Bouw & Installatie Hub

Alles over Bouw & Installatie