Bouw en Installatie Hub 4 december 2023

Goedkopere zonnepanelen nu in zes jaar terugverdiend

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

“Investeren in zonnepanelen is zowel voor het klimaat als voor de portemonnee een aantrekkelijke keuze, vooral door de lange levensduur. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee”, aldus Mariken Stolk, expert duurzame energie van Milieu Centraal. “De daling van de aanschafprijs zorgt ervoor dat de terugverdientijd van zonnepanelen op 6 jaar komt. Dat is 2 jaar korter dan Milieu Centraal begin dit jaar berekende. We hebben hierbij rekening gehouden met de afbouw van de salderingsregeling. Een investering in zonnepanelen levert een rendement op dat te vergelijken is met een rente van 6 procent op een spaarrekening.”

Onzekerheid over salderen

De belangstelling voor zonnepanelen was tot het voorjaar van 2023 heel groot, maar is nu een stuk minder. De markt laat een daling zien. Stolk: “Mensen twijfelen over de aanschaf wegens de afbouw van salderen en de terugleverheffing van energiebedrijven. Onze berekeningen laten zien dat mensen die nu zonnepanelen aanschaffen gunstig uit zijn. Ook met afbouw van salderen. En als zij een terugleverheffing moeten betalen tot het moment dat de afbouw van salderen start, wordt de terugverdientijd slechts een half jaar langer. Bovendien zijn nu ook de lange wachttijden voorbij. We snappen de twijfel, maar die is eigenlijk niet nodig.”

Uitgangspunten

In de berekening van de terugverdientijd rekent Milieu Centraal voor 2024 met een stroomprijs van 37 cent per kilowattuur. Voor 2025-2040 hanteert zij een stoomprijs per jaar gebaseerd op prognoses van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), gemiddeld is dat 25 cent. Ook gaat Milieu Centraal er van uit dat de salderingsregeling vanaf 2025 stapsgewijs wordt afgebouwd en dat er een terugleververgoeding van 10 cent per kilowattuur geldt. De aanschafprijs is gebaseerd op de kostenkentallen energiebesparende maatregelen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Bouw & Installatie Hub

Dit is een artikel van Bouw & Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Bouw & Installatie Hub

Alles over Bouw & Installatie