Nieuwe onderconstructie maakt ongeschikte daken toch geschikt voor zonnepanelen

Deel

Gekopieerd

In de praktijk blijkt dat 52% van de platte daken van bedrijfspanden niet geschikt zijn voor de plaatsing van zonnepanelen. Zonnegilde biedt sinds kort in samenwerking met Rable een oplossing die veel daken toch geschikt maakt voor panelen. De onderconstructie steunt slechts op de spanten, waardoor het dak niet belast wordt en zonnepanelen toch geplaatst kunnen worden. 

In opdracht van hoofdaannemer Hemubo is deze constructie nu succesvol toegepast op het dak van GSF Glasgroep. De GFS Glasgroep verhuisde onlangs naar een nieuw pand in Almere en daarbij stonden zonnepanelen hoog op de verlanglijst. Maar ook hier bleek het dak van het bedrijfspand ongeschikt te zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. De hoofdaannemer ging daarom op zoek naar een oplossing om dit toch mogelijk te maken en kwam uit bij Zonnegilde en Rable.

Gewicht verdelen

Volgens Gerard de Ruiter, directeur van Zonnegilde, vullen Zonnegilde en Rable elkaar perfect aan. ‘Rable produceert en levert de innovatieve onderconstructie, maar verzorgt zelf geen installatie, zodoende kwamen ze met deze vraag bij Zonnegilde uit.’

De onderconstructie zorgt ervoor dat daken die niet sterk genoeg zijn, toch belegd kunnen worden met panelen zonder dat daardoor het dak inzakt. En doordat het systeem alleen op de spanten steunt, is het ook mogelijk om grote stukken dak te gebruiken. De nieuwe constructie op het dak van het nieuwe pand van GSF Glasgroep, heeft nu bijvoorbeeld de plaatsing van 464 panelen van 435 Wp mogelijk gemaakt. Dat is goed voor ongeveer 200kWp of ca. 180.000 kWh.

Samenwerking

‘Dit is het eerste succesvol afgeronde project in samenwerking met Rable’, zegt De Ruiter. ‘We hopen dat we met deze innovatieve oplossing in de toekomst meer bedrijven kunnen helpen. Op deze manier komen meer platte daken in aanmerking voor zonnepanelen, wat een buitengewoon positieve ontwikkeling is voor bedrijven die hun energiehuishouding willen verduurzamen.’

Dit is een artikel van Bouw & Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Gerelateerde artikelen