9 februari 2023 | Naast BouwBeurs Café

middenterrein tussen hal 7 en 12

Harvesting demo's

In Nederland wordt niet meer hout geoogst dan dat er groeit. Daarmee blijft het bos in stand. Gemiddeld wordt er zelfs minder geoogst dan dat er bijgroeit. Gemiddeld worden onze bossen steeds dichter.

Harvesting demo's

De Algemene Vereniging Inlands Hout (AVIH) is een dynamische vereniging van ondernemers die actief zijn op het brede terrein van bosbeheer, oogst van hout, handel in boomstammen, het vervoer ervan en de verwerking van rondhout.

De AVIH vierde in 2022 haar 70e verjaardag en is actiever dan ooit. Hout is een van de belangrijkste pijlers van de ‘biobased’ economie. Daaraan draagt de keten van de houthandel en de houtverwerking in Nederland een serieuze steen bij. In die keten wordt vooral waarde toegevoegd door het geoogste hout optimaal te richten naar de beste toepassing. Door de grote variatie in onze bossen is er ook een grote variatie in geproduceerd hout. In de houtketen komt ieder stuk hout (lang of kort, dik of dun, recht of krom) op de beste bestemming terecht. Alles wordt gebruikt en niets gaat verloren.

Houtoogst of bosexploitatie

In Nederland wordt het meeste werk met moderne machines gedaan. Daarmee kan de houtoogst efficiënt, erg zorgvuldig en vooral heel veilig worden uitgevoerd. Een van de machines die wordt ingezet is een zg. harvester.

Op de harvester zit een klem die de boom vastpakt, de boom afzaagt, van takken ontdoet en in stukken verdeelt. Extra brede banden of rupsbanden voorkomen dat er diepe sporen in een natte of slappe bosbodem ontstaan. Een computer voorziet de machinist van de nodige informatie. Een ingebouwd GPS-systeem voorkomt dat kwetsbare objecten worden beschadigd.

De machinist is zeer ervaren met kennis en ervaring op meerdere gebieden, de te zagen assortimenten, het bos waarin wordt gewerkt én de geavanceerde techniek van de harvester.

Harvesting demo’s

Tijdens BouwBeurs 2023, op 9 februari, vind je zo’n harvester op het buitenterrein naast het BouwBeurs café. Die dag worden verschillende demo’s gegeven. Zo kan je van dichtbij beleven hoe geavanceerd en efficiënt zo’n harvester is. Je vindt het terrein tussen hal 7 en 12.

Houtpaviljoen

De harvester demo’s zijn een initiatief van het Houtpaviljoen dat je vindt in Hal 10. Hier kun terecht voor alle informatie over het bouwen met hout.

Meer over het Houtpaviljoen