Natuurinclusief bouwen: de hoogte in met groen

Deel

Gekopieerd

[vc_row][vc_column][column_text]

Biodiversiteit is van levensbelang. De laatste jaren neemt het echter drastisch af, vooral door menselijke activiteiten zoals veranderingen in landgebruik, vervuiling en klimaat. Enkel natuurinclusief bouwen en -leven kan de natuurwaarden redden. Stedelijke gebieden zijn daarom plekken met potentie.

Het belang van natuurinclusief bouwen

Alexander Ilsink, Directeur Mobilane: “Klimaatverandering is vooral in steden goed te merken. Door het ontbreken van voldoende oppervlaktewater en vegetatie, ontstaan daar hitte-eilanden. Dat komt mede door het gebruik van donkergekleurde bouwmaterialen, asfalt en daken, die het zonlicht absorberen. Zonder schaduw of verdampingskoeling kan de warmte nergens naartoe. Een ander probleem van extreme warmte is dat de grond zo droog is dat het water niet in de grond kan trekken en blijft liggen. Muren en daken begroeid met vegetatie fungeren als geluid- en warmte-isolatie voor gebouwen en absorberen regenwater, waardoor het overstromingsrisico afneemt.

Enkel natuurinclusief bouwen en -leven kan de natuurwaarden helpen herstellen. Instandhouding van huidige natuurgebieden is niet voldoende, er moet meer natuur bij. Stedelijke gebieden zijn nieuwe plekken vol potentie. Als internationaal opererend bedrijf is duurzaamheid een belangrijk onderdeel van onze innovatiestrategie. Mobilane richt zich op de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve en duurzame groenoplossingen, die veilig, functioneel en milieuvriendelijk zijn.”

Groen de hoogte in

Innovatie en bijdragen aan een leefbare toekomst vormen de basis van MobiPanel. Het nieuwe generatie groene gevel systeem van Mobilane is ontwikkeld vanuit de circulaire gedachte. Alle componenten zijn demontabel, remontabel en recyclebaar. Het systeem bestaat uit corrosiebestendige omega profielen, die de draagconstructie vormen voor de verwisselbare plantcassettes. MobiPanel is door het lichte gewicht en de constructie geschikt om de meeste typen bestaande en nieuwe gevels en wanden te vergroenen. Denk aan achterwanden van beton, steen, carrier sandwichpanelen en houtskeletbouw.

Ilsink: “De nominatie voor de BouwBeurs Awards 2023 in de categorie Circulariteit met ons MobiPanel systeem, is dan ook iets waar we zeer trots op zijn. Als familiebedrijf is de toekomst voor de volgende generaties belangrijk voor ons en hechten we er veel waarde aan dat onze systemen bijdragen aan een gezonde, duurzame en groene leefomgeving.”[/column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/4″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][youtube_video code=”EvcRlFJaAdM”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][column_text]

Ecosysteem op het dak

Naast groene gevels zijn groene daken ook een oplossing. Een extensief groen dak beschermt het dak tegen weersinvloeden en vangt regenwater op. Hierdoor draagt het bij aan een verlengde levensduur van het dak. Daarnaast hebben groene daken een isolerende en geluiddempende werking en verhogen de planten het rendement van zonnepanelen, wat de waarde van vastgoed weer verhoogt. De planten in de groene gevel en het groen dak stimuleren biodiversiteit, door voedsel, nestmateriaal en een schuilplaats te bieden aan allerlei insecten en vogels.

Mobilane heeft hiervoor MobiRoof ECO cassettes als duurzame optie. De cassettes zijn gemaakt van gerecycled materiaal en volledig recyclebaar. Dit zorgt voor een verminderde druk op het milieu en een beperking van afvalstromen. De cassettes worden lokaal op duurzame wijze voorgekweekt met stek van eigen kwekerij.

Aantoonbaar bewijs verbetering biodiversiteit

Ilsink: “Gelukkig is er veel aandacht voor de aanleg van nieuwe ecosystemen zoals groene daken of gevels in stedelijke gebieden. Maar dan rijst de vraag: werkt het ook? Om dat aan te tonen introduceren we met SGS Search de Living Wall DNA Insectenscan op de BouwBeurs.”

De DNA Insectenscan zorgt ervoor dat de verscheidenheid aan biodiversiteit meetbaar wordt gemaakt. Door het nemen van enkele samples van een groene gevel kan aan de hand van DNA aangetoond worden welke insecten er afgelopen periode op de groene gevel hebben gezeten. Op deze manier kunnen we aantonen hoe de groene gevel bijdraagt aan stimulatie van de biodiversiteit en kan ook gemonitord worden hoe dit nieuwe ecosysteem zich ontwikkelt.

MobiGreenFence

De uitstraling van bouwterreinen in binnenstedelijke gebieden en de tevredenheid van de omgeving worden steeds belangrijker. Mobilane lanceert daarom ook MobiGreenFence op de BouwBeurs. Dit unieke bouwhek met levende planten kan worden ingezet om direct een groene uitstraling en afscheiding te realiseren op o.a. bouwterreinen en evenementen. Het kan afzonderlijk of in combinatie met een traditioneel bouwhek gebruikt worden. De haag in de plantenbak is de Hedera helix ‘Woerner’, een winterharde klimop die het hele jaar door bladhoudend is. Ondernemen met een maatschappelijke missie is een van de doelen van Mobilane. De eigen kwekerij biedt daarom werkgelegenheid aan 200 collega’s met een afstand tot de arbeidsmarkt. De medewerkers planten onder andere het klimop stek voor MobiGreenFence. MobiGreenFence zorgt ook voor fijnstof afvang. Een vierkante meter klimop vangt 6 gram fijnstof per jaar af, dit staat gelijk aan het verwijderen van de fijnstofemissie van één auto. De haag is herbruikbaar en volledig recyclebaar.[/column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][button button=”url:https%3A%2F%2Fmobilane.com%2Fnl%2F|title:Website|target:%20_blank|”][button button=”url:https%3A%2F%2Fwww.linkedin.com%2Fcompany%2Fmobilane%2F|title:LinkedIn|target:%20_blank|”][button button=”url:https%3A%2F%2Fapp.swapcard.com%2Fevent%2Fbouwbeurs-2023%2Fexhibitor%2FRXhoaWJpdG9yXzEwODQ2NjE%3D|title:Maak%20kennis%20met%20Mobilane%20tijdens%20BouwBeurs%202023|target:%20_blank|”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][google_ad][/vc_column][/vc_row]

Gerelateerde artikelen