Minister De Jonge opent de BouwBeurs 2023 in Koninklijke Jaarbeurs

Deel

Gekopieerd

[vc_row][vc_column][column_text]

Vanmorgen heeft minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening BouwBeurs 2023, het grootste bouwevent van Nederland, officieel geopend. De Jonge noemde het gebrek aan locaties het grootste probleem voor de kolossale woningbouwopgave. Daarnaast lanceerde Koninklijke Jaarbeurs de Bouw & Installatie Hub: een online kennisplatform met als doel professionals in de bouw- en installatiebranche samen te brengen, te verbinden en duurzame groei in de sector te versnellen. Ook zijn de winnaars van de BouwBeurs Awards bekendgemaakt. BouwBeurs staat vanaf vandaag tot en met vrijdag 10 februari volledig in het teken van circulariteit, industrialisering en digitalisering.

Gebrek aan locaties grootste probleem voor woningbouwopgave

Minister Hugo de Jonge ging in op de gigantische woningbouwopgave die er ligt: er zijn 900.000 nieuwe woningen nodig tot 2030. Volgens Hugo de Jonge is dit aantal echt nodig om het huidige tekort van 300.000 woningen aan te pakken en bij te bouwen voor mensen die er nog bij komen in Nederland. “Dit is het realistische getal waarvoor we aan de lat staan”, aldus Hugo de Jonge.
Dat het niet makkelijk is om dit aantal te realiseren erkent de minister, maar hij gaf aan niet te opteren voor de weg van de minste weerstand door dan maar minder te bouwen. Hoe dan wel? Hugo de Jonge gaf aan dat het gebrek aan locaties één van de allergrootste problemen is. Hij wil dat vooral bestuurlijk aanpakken door ‘ons net zo lang met elkaar op te sluiten tot we eruit zijn.’ Concreet doelt Hugo de Jonge hier op de regionale woondeals die hij sluit met provincies. “Als het niet lukt met een locatie, bijvoorbeeld omdat de businesscase niet rondkomt, dan moeten we meteen doorschakelen. We moeten daarbij niet alleen kijken naar binnenstedelijke locaties, maar ook naar plekken aan de randen van de stad. Soms is een weiland gewoon een weiland waarop we kunnen bouwen.” De minister hekelde verder de zes jaar aan procedures die het gemiddeld kost om een woning te bouwen. Hoe die tijd verkort moet worden gaf hij niet aan. Wel suggereerde hij dat de Not-in-my-backyard-cultuur van omwonenden daar een belangrijke rol in speelt. “Het recht op uitzicht lijkt soms belangrijker dan het recht op wonen. We moeten toe naar een Yes-in-my-backyard-cultuur.” De minister sloot af met een oproep om de actie te steunen van ex-profvoetballer Evgeniy Levchenko die generatoren levert aan Oekraïne.

De bouw raakt klaar voor de toekomst

Jan-Paul Schop, Managing director van USP Marketing en Consultancy, nam de aanwezigen mee in de resultaten van zijn onderzoek over de bouwsector. Hij komt tot de conclusie dat de bouw in rap tempo klaar raakt. In zijn presentatie haalde hij de reputatie van de bouw aan – hoge faalkosten, te laat opleveren en vaak ook ruim boven budget – en constateert dat moderne middelen, zoals BIM, helpen deze te voorkomen.

Nederland loopt sowieso voorop als het gaat om prefab,  duurzaam bouwen en BIM. ‘De bouwsector transformeert de laatste jaren snel naar een moderne industrie en maakt duurzaam en slim leven en werken in Nederland mogelijk.’, stelt Schop aan het einde van zijn verhaal.

Koninklijke Jaarbeurs lanceert Bouw & Installatie Hub

Jeroen van Hooff, CEO Koninklijke Jaarbeurs: “Jaarbeurs is het middelpunt van de Bouw & Installatie sector en organiseert al jarenlang de grootste vakbeurzen BouwBeurs en VSK. Jaarlijks ontvangen we vele gastevenementen voor deze sector. Al jarenlang delen we kennis en verbinden we partijen 365 dagen per jaar op onze online platforms installatieprofs.nl en bouwbeurs.nl. De laatste jaren zien we dat onder invloed van de verduurzaming en de energietransitie bouw en techniek steeds verder in elkaars richting groeien, verbonden raken. Gebouwen worden complexer en technischer, wat vraagt om meer samenwerking in een eerder stadium. Om deze samenwerking te versterken en duurzame groei te versnellen heeft Jaarbeurs de twee eerdergenoemde platforms samengevoegd en de Bouw & Installatie Hub in het leven geroepen. Een gloednieuw online platform met ruim 300.000 profielen, een open community, met content vanuit leveranciers, media, kennisinstellingen, overheid en brancheorganisaties. Een platform gericht op beslissers en influencers; een plek waar kennisdelen, verbinden en elkaar ontmoeten centraal staat, 365 dagen per jaar.” Vanaf vandaag is op de Hub de eerste Bouw en Installatie Monitor te vinden. Een onderzoek onder bijna 3.000 respondenten naar hun mening over prangende kwesties in de bouw- en installatiemarkt. Uit dit onderzoek blijkt dat de branche zelf sceptisch is over de door minister Hugo de Jonge genoemde opgave. Veel genoemde bezwaren zijn stijgende rente, personeelstekort, slepende procedures en stijgende prijzen van bouwmaterialen. Daarnaast springt het gebrek aan personeel eruit als het thema waar de markt zich zorgen over maakt. Het volledige onderzoek is te lezen op Bouweninstallatiehub.nl[/column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][column_text]

Categorie Circulariteit

[/column_text][image image=”21270″ zoom=””][column_text]

Fassat Geveltechniek

[/column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][column_text]

Categorie Slim en Efficiënt

[/column_text][image image=”21267″ zoom=””][column_text]

Zehnder Group Nederland

[/column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][column_text]

Categorie Vakmensen zaken & Publieksprijs

[/column_text][image image=”21273″ zoom=””][column_text]

Prefabmaat

[/column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][column_text]

Winnaars van nieuwe BouwBeurs Awards blinken uit in innovatie

De eerste BouwBeurs Awards werden uitgereikt voor innovaties in de sector. De jury koos de winnaars uit negen inzendingen in drie categorieën: Circulariteit, Slim & Efficiënt en Vakmensen. De jury bestaande uit Teun Schröder, Marjet Rutten, Margo Caspers, Dennis Koster en Martijn Carlier bekroonde het Beyond Wall System van Fassat Geveltechniek, de ComfoVar Aero ventilatieoplossing van Zehnder Group Nederland en de configurator voor prefabmaterialen Prefabmaat. Daarnaast won Prefabmaat ook de publieksprijs. De jury heeft de winnaars gekozen uit negen inzendingen in drie categorieën: Circulariteit, Slim & Efficiënt en Vakmensen.[/column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][google_ad][/vc_column][/vc_row]

Gerelateerde artikelen