Duurzame inzetbaarheid: samen in beweging

Deel

Gekopieerd

[vc_row][vc_column][column_text]

Veilig en gezond werken, vakmanschap en plezier in je werk zijn ontzettend belangrijk. Voor iedereen die in de bouw werkt. Denk aan een gezonde werkdruk, een veilige werkomgeving, een uitdagende baan en ruimte om je te ontwikkelen. Dit noem je ook wel duurzame inzetbaarheid.

Elf consulenten die de sector goed kennen

Duurzame inzetbaarheid is een belangrijk thema voor de vakbond FNV. Bij FNV Bouwen & Wonen houdt een team van elf consulenten zich dagelijks bezig met alles op het gebied van veilig en gezond werken en loopbaanontwikkeling. Zij kennen de bouwsector goed.

‘We praten met veel werknemers op de bouwplaats en weten wat er speelt in een regio. Dat zorgt ervoor dat we advies op maat kunnen geven. Bijvoorbeeld over wat een werkgever kan doen of bij welke loopbaancoach in de regio je het beste terecht kan’, legt consulent Ramon Linger uit.

Stimuleren om in actie te komen

Veel gesprekken met werknemers gaan over hoe zij gezond hun pensioen kunnen halen. Werken in de bouw is vaak lichamelijk zwaar. De consulenten denken met de werknemers mee. Zijn de arbeidsomstandigheden goed? Kan je misschien gebruik maken van de zwaarwerkregeling of de vierdaagse werkweek? En heb je nog plezier in je werk?

Consulent Marielle Roelofsen merkt dat werknemers na een gesprek in beweging komen: ‘Ze weten beter waar ze aan toe zijn, wat ze willen en wat de mogelijkheden zijn. Dat stimuleert om in actie te komen. En we merken dat werkgevers dan ook aan de slag gaan’.

Advies, workshops en presentaties

Naast gesprekken met werknemers geven de consulenten ook workshops, presentaties en toolboxmeetings. Over bijvoorbeeld regelingen uit de cao of arbeidsomstandigheden. ‘Duurzame inzetbaarheid is echt iets dat je samen kan doen. Werknemers en werkgevers. Als een werknemer een opleiding wil volgen, maar zijn werkgever vindt dat niets, dan komt hij niet verder. Of als de werkdruk zo hoog is dat een bouwvakker niet meer veilig kan werken, dan moet de werkgever daarmee aan de slag. Door onze ervaring zien we vaak snel waar het knelt en hoe beide partijen een stap kunnen zetten op het gebied van duurzame inzetbaarheid,’ vertelt Linger.

Maak kennis met het team Duurzame Inzetbaarheid tijdens de Bouwbeurs 2023. Je vindt FNV Bouwen & Wonen op het Loopbaanplein, stand 09.A095.[/column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][button button=”url:https%3A%2F%2Fwww.fnv.nl%2Fcao-sector%2Fbouwen-wonen|title:Website|target:%20_blank|”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][google_ad][/vc_column][/vc_row]

Gerelateerde artikelen