Bauder: Al vier generaties de top in dakbedekkingsystemen

Deel

Gekopieerd

[vc_row][vc_column][column_text]

Paul Bauder GmbH & Co. KG is Europa’s grootste fabrikant van dakbedekkingssystemen en staat uiteraard op de BouwBeurs 2023. We praten met Jan Bauder, één van de drie Bauder-directeuren en Frank Ponjée, directeur van Bauder Nederland, over de uitdagingen en kansen voor de industrie bij de grote thema’s klimaatverandering en digitalisering.

De dominante thema’s van BouwBeurs 2023 zijn duurzaamheid en digitalisering. Welke rol spelen deze twee onderwerpen bij Bauder?

Jan: “Dit zijn zeer belangrijke onderwerpen voor ons. Als familiebedrijf van de vierde generatie denken wij al generatie-overschrijdend. Wij willen onze bronnen zo beheren dat toekomstige generaties genoeg hebben om in hun eigen behoeften te voorzien. Wij zijn ons bewust dat onze producten een beslissende bijdrage kunnen leveren aan de klimaatverandering.

Ongeveer 36% van de CO2 uitstoot in Europa is afkomstig van de bouwsector. Tevens wordt geschat dat 75% van de gebouwen in Europa een slechte energieprestatie heeft. Goed afgedichte, goed geïsoleerde daken kunnen een enorm verschil maken voor de energie-efficiëntie en de levensduur van gebouwen, en wij willen dit ondersteunen met onze hoogwaardige daksystemen. Ze vormen ook de basis om van een dak een gebruiksdak te maken en dus een echte klimaatbespaarder.”

Wat bedoel je met een gebruiksdak?

Jan: “Met een gebruiksdak bedoelen we elk dak dat zijn potentieel goed benut, bijvoorbeeld door het te upgraden met fotovoltaïsche panelen om zelf groene stroom te produceren. Of door groene daken die afgedichte oppervlakken teruggeven aan de natuur en de leef- of tuinruimte uitbreiden. Dit creëert nieuwe habitats voor planten en dieren en beschermt het eigenlijke dak effectief tegen milieu-invloeden zoals UV-straling, hagel of storm.

Bovendien helpen groene daken de reeds merkbare gevolgen van de klimaatverandering te verzachten: ze brengen water terug in de natuurlijke watercyclus door verdamping, wat hitte-eilanden in steden voorkomt, bijna als een natuurlijk airconditioningsysteem. Groendaken helpen ook bij hevige regenval omdat ze het water als een spons absorberen en met vertraging weer afgeven, waardoor het rioolstelsel effectief wordt ontlast. Bovendien versterkt een groendak het pand en kan het perfect worden gecombineerd met een fotovoltaïsch systeem. En het ziet er ook gewoon beter uit.”[/column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”3/6″][youtube_video code=”gI_3TtkA6NQ”][/vc_column][vc_column width=”2/6″][column_text]

Welke producten presenteert u op de beurs?

Frank: “Naast onze BauderGREEN groendaksystemen zullen we ook ons unieke BauderECO dakisolatiemateriaal tonen. De isolatiekern ervan bestaat hoofdzakelijk uit biomassa verkregen uit landbouwresiduen – d.w.z. gedorste maïskolven, plantenstengels en bladeren en uit gerecycleerde materiaalresten zoals zaag- en maalafval, die ontstaan bij de productie van hardschuimisolatiemateriaal. De toplaag bestaat uit schelpkalk, afval uit de levensmiddelenindustrie, en glasvlies. Wij hebben het gebruik van formaldehyde en bindmiddelen, die ook in natuurlijke isolatiematerialen worden gebruikt om schimmel en ongedierte te voorkomen, bewust vermeden.”

“We hebben ook ons BauderKARAT Air+ toplaag membraan op de BouwBeurs. Dit bitumen membraan heeft een speciaal actief oppervlak dat verontreinigende stoffen, voornamelijk stikstofoxiden zoals NO2, neutraliseert.”[/column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][column_text]

Hoe zit het met het onderwerp digitalisering?

Jan: “De onderwerpen digitalisering en duurzaamheid zijn zeer nauw met elkaar verbonden – uiteindelijk is digitalisering ook de sleutel tot effectief bouwen, omdat het de mogelijkheid zal ondersteunen om individuele planningsstappen en de de bouw optimaal op elkaar af te stemmen. Ik denk dat er de komende jaren veel beweging in de sector zal komen.”

Frank: “Het onderwerp big data zal ook nog meer beweging brengen in de bouwsector. Het vermogen om gegevens correct te verzamelen en te gebruiken helpt ons om de markt en onze klanten nog beter te begrijpen en zo nog beter op hun wensen in te spelen. Uiteindelijk maakt het juiste gebruik van big data een dak op lange termijn slimmer en dus nog toekomstbestendiger.”

Jan: “Voor ons als bedrijf is digitalisering natuurlijk ook een enorme kans om onze interne processen verder te ontwikkelen. Het helpt ons ook om onze goede cultuur te behouden ondanks de groei van ons bedrijf. Wij zijn een sterk team in heel Europa dat gemeenschappelijke doelen nastreeft. Deze samenhang bestaat natuurlijk ook omdat we over landsgrenzen en taalbarrières heen digitaal in een netwerk zijn verbonden, snel informatie kunnen uitwisselen en ondanks fysieke afstand nauw samenwerken.”

Waar gaat de reis heen voor Bauder?

Jan: “Ons bedrijf blijft groeien. Vorig jaar hebben wij besloten tot het grootste investeringsvolume in de geschiedenis van het bedrijf. Wij bouwen onze 8e fabriek in Frankrijk en breiden verschillende productielocaties uit. Uiteraard zijn wij daarom in heel Europa op zoek naar nieuwe collega’s die samen met ons het verschil willen maken.”

Frank: “Alleen al hier in Nederland heeft Bauder momenteel zes vacatures. Dus als u deel wilt uitmaken van het beste team, moet u contact met ons opnemen!”

Foto: Frank Ponjée, directeur (l) en Jan Bauder, CEO (r)[/column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][button button=”url:http%3A%2F%2Fwww.bauder.nl|title:Website|target:%20_blank|”][button button=”url:https%3A%2F%2Fwww.linkedin.com%2Fcompany%2Fbauder-bv%2F|title:LinkedIn|target:%20_blank|”][button button=”url:https%3A%2F%2Fapp.swapcard.com%2Fevent%2Fbouwbeurs-2023%2Fexhibitor%2FRXhoaWJpdG9yXzEwNDgwODQ%3D|title:Maak%20kennis%20met%20Bauder%20B.V.%20tijdens%20BouwBeurs%202023|target:%20_blank|”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][google_ad][/vc_column][/vc_row]

Gerelateerde artikelen